Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513941
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82995/120
Kadastrale aanduiding
Rotterdam AF 241
Westersingel 35, 3014 GS te Rotterdam

Omschrijving

HERENHUIS in 1895 gebouwd in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering naar ontwerp van de architect J. van Gils.

N.B. De achtergevel is gewijzigd in 1950.

Omschrijving:

Het half vrijstaande herenhuis met een rechthoekige plattegrond is boven een natuurstenen rustica plint opgetrokken in rode baksteen met speklagen en bestaat uit drie verdiepingen en een kapverdieping onder een zadeldak. De (schuif)vensters hebben houten kozijnen. De gevel van de begane grond is bekleed met natuursteen. Tussen de verdiepingen bevinden zich natuurstenen cordonlijsten. Links op de begane grond bevindt zich de geprofileerde houten voordeur met twee kleine vensters en smeedijzeren beslag onder een natuurstenen ezelsrugboog. Rechts van de ingang twee gekoppelde rondboogvensters. Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden een natuurstenen erker waarop een decoratief smeedijzeren balkonhek. Onder de vensters van de erker bevinden zich natuurstenen reliëfs. In de buitenste twee hiervan staat de spreuk "oost west" - "thuis best". Aan weerszijden van de erker twee vensters onder twee risalerende ontlastingsbogen, waarbij in de boogvelden schilderingen zijn aangebracht op een gepleisterde ondergrond.

Op de tweede verdieping drie vensters, met voor het middelste een balkon. Boven de vensters een risalerend fries van driepas ontlastingsbogen met in de boogvelden van de buitenste vensters nog de oorspronkelijke schilderingen, met wapenschildjes en bloemmotieven. Tussen de ontlastingsbogen bevinden zich decoratief bewerkte muurankers. De kapverdieping, met trapgevel, bevat een drielichtvenster onder driepas rollagen. Het huis is (linksboven de entree) gesigneerd met: "Jac. van Gils, Architect, 1895". In de zijgevel speklagen van gele baksteen en onder de daklijst een geometrische versiering van gele baksteen en een tandlijst. In het interieur zijn van belang de representatieve hal en het trappehuis.

Waardering:

Herenhuis, ontworpen in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als onderdeel van de historische straatwand van één van Rotterdams voornaamste singels. Met name ook van belang binnen het oeuvre van de architect J. van Gils.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact
Achetergevel gewijzigd in 1950

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden
Met Neo-gothische detaillering

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gils, J. van ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur