Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514063
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Doniastate
Complexnummer: 
514062 - Doniastate
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 februari 2000
Kadaster deel/nr: 
9915/15
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Friesland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Fryske Marren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sint Nicolaasga
X-Y coördinaat: 
179566 - 549089

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Villa uit omstreeks 1910, met elementen van de Vernieuwingsstijl. Het pand, bestaat uit een hoofdblok onder een samengesteld dak met aan de oostzijde een lager bouwdeel onder een zadeldak; daarnaast een opbouw met plat dak en een aanbouw met plat dak. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen en vanaf het trasraam wit bepleisterd, met uitzondering van de rollagen en strekken boven gevelsparingen en de twee speklagen ter hoogte van de bovendorpel en kalf van de verdiepingsvensters. Ten behoeve van de opbouw is een gedeelte van het zadeldak verdwenen. Het geheel is gedekt met een Romaanse oranje/rood geglazuurde pan. Aan de zuid-westzijde ligt een forse serre; aan de noord-westzijde een erker.

Voorgevel: links, een topgevel met onder de nok een vierruits venster met tweeruits flankerende delen voorzien van luiken, de bovenzijde rond. Op de verdieping een pui met drie ramen met bovenlichten, op de begane grond één breed venster met bovenlicht, geflankeerd door twee smallere vensters met bovenlicht; rechts, op de verdieping twee vensters met bovenlicht, op de begane grond de hoofdentree met ter hoogte van het kalf een luifel en venster met bovenlicht. Links naast de entree een ingemetselde gevelsteen met Maria met Kind. Het lagere, terugliggende bouwdeel heeft een balkon met een dubbele deur en twee vensters, de begane grond drie vensters.

Noord-oostgevel: schoorstenen bij de twee topdelen, onder hoge nok een vluchtdeur met gegalvaniseerde stalen vluchttrap (deze valt buiten de bescherming van rijkswege) en een venster; op de verdieping, vluchtdeur naar de aanbouw met plat dak; een breed venster geflankeerd door twee smallere vensters, alle met bovenlicht.

Zuidwest gevel: in het dakvlak een gedeeltelijk bepleisterde schoorsteen, twee deuren met bovenlicht naar het dak van de serre, waarvan de linker onder een overstek van het dak (deuren en overstek waarschijnlijk aangebracht met de bouw van de serre), rechts naast de serre een smal venster met bovenlicht.

Achtergevel: rechts: een topgevel met onder de nok een vierruits rondboogvenster, op de verdieping een pui als aan de voorzijde met glas-in-lood inzet in bovenlicht, op begane grond een pui met twee vensters, een deur en bovenlichten, voor de pui een gemetseld terras; links: een dakkapel onder lessenaarsdak, een erker met schuine hoeken op de begane grond, op de verdieping een dubbele deur met bovenlicht naar het dak van de serre met houten balustrade, in de opbouw een vierruits draairaam, hieronder een pui met drie zes-ruits vensters, in de aanbouw een deur met hardstenen opstap, een smal vier-ruits vensters en een pui met twee vijf-ruits vensters. Bijzonder kenmerken van het INTERIEUR: veel glas-in-lood vensters met bijbelse voorstellingen, balkenplafonds, op begane grond en verdiepingsvertrekken zwart marmeren schouwen, samengestelde sobere trap, in keuken forse gemetselde schouw.

Waardering

De villa 'Doniastate' is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDe Rijlst558521 NJSint Nicolaasga

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LANGWEERP17

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19081912globaalvervaardiging