Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514087
Complexnummer
514086 - Begraafplaatscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82689/166
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sneek D 5272
Sneek D 2018
Sneek, Bij Leeuwarderweg 85

Omschrijving

Inleiding

De BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in het noordwesten van de stad, ten westen van de Leeuwarderweg, in de hoek die deze vormt met de Berkenlaan. De toegang naar de begraafplaats is naar het zuidoosten gericht. Het kerkbestuur kocht in 1890 voor f 8.000,- een ruim 2 hectaren groot stuk grond tussen de voormalige Leeuwarderstraatweg (nu Leeuwarderweg). De aanleg heeft in 1892 plaatsgevonden. In 1848 is grondwettelijk de vrijheid van godsdienst vastgesteld en vanaf die tijd ontstond voor de katholieken de mogelijkheid om weer nieuwe kerken te bouwen. Elders in Friesland (St. Nicolaasga en Wytgaard b.v.) waren vanaf die tijd al nieuwe roomskatholieke begraafplaatsen aangelegd bij de nieuwe kerken. Ook voor de katholieke gemeenschap in Sneek was de aanleg van een eigen begraafplaats een betekenisvol moment in hun geschiedenis.

Omschrijving

Het toegangshek (apart monumentnummer 514087) bevindt zich aan het eind van de oprijlaan. De oprijlaan loopt vanaf de Leeuwarderweg -ruim 100 meter lang en 5 meter breed- in noordwestelijke richting en mondt uit op een nagenoeg rechthoekig opgehoogd terrein van ongeveer 100 bij 50 meter dat door een sloot wordt omringd. De rechthoek bestaat uit vier perken die doorkruist worden door rechte paden. De kapel (apart monumentnummer 514088) bevindt zich aan de oostzijde van de rechthoek, de Calvarieberg (apart monumentnummer 514089) aan de korte, noordelijke zijde ervan. Ontwerper van de aanleg van de begraafplaats en toegangsweg was de toenmalige gemeente-architect J. Hogendijk; ontwerper van de kapel, de doodgraverswoning, het toegangshek en de gemetselde voet van de Calvarieberg was architect J. W. Boerbooms uit Arnhem.

Waardering

De begraafplaats uit 1892, horend bij de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en een geestelijke ontwikkeling;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen;

- vanwege de situering verbonden met de uitbreiding/ontwikkeling van de stad;

- vanwege de gaafheid van de aanleg en de meeste samenstellende onderdelen;

- vanwege de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving;

- vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514086. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing