Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514212
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82617/87
Kadastrale aanduiding
Utrecht C 8532
Tolsteegbrug 1, 3511 ZN te Utrecht

Omschrijving

OMSCHRIJVING

POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is gelegen op de hoek Tolsteegbrug/Wijde Doelen. Hoofdopzet van twee bouwlagen, op hoek Wijde Doelen/Tolsteegbrug verhoogd met torenelement, evenals links in de gevel aan Wijde Doelen. De uit aaneengeschakelde blokvormige bouwmassa's bestaande politiepost bevat onder meer in de voorgevel een poort (Tolsteegbrug) en een voor de conciërge bestemde poortwoning (Wijde Doelen). De poort, in de voorgevel grenzend aan de brug geeft toegang tot het singelplantsoen. De poortwoning maakt deel uit van een rij huizen, gelegen aan de Wijde Doelen.

Voorgevel (west) aan de Tolsteegbrug met torenachtige uitbouw waarin hoofdingang onder zwaar aangezette boog en beëindigd door met daktegels beklede opbouw. De vier stalen vensters op de beganegrond van de zuidvleugel zijn rondboogvormig, de overige rechthoekig met horizontale roede-indelingen, de lintvensters boven de verdieping zijn door twee zware kalven in drieruis vensters ingedeeld. Geheel rechts wordt het blinde muurvlak doorbroken door de eerder genoemde poort met een door radiaal metselwerk geaccentueerde boog als herhaling van identiek afsluiting als boven de vensters begane gronds voorkomt.

Noordgevel aan de Wijde Doelen met teruggeplaatst middendeel van twee bouwlagen tussen twee hoekmassieven. Links een soortgelijke poort (en op de verdieping lintvensters) als beschreven in de voorgevel met erboven gelegen conciërgewoning onder traditioneel pannen zadeldak, daarmee aansluitend aan de bestaande bebouwing. De achterzijde van de noordgevel met binnenplaats opvallend door poortopening met daarboven het balkon van de conciërgewoning waaroverheen het dak gelegd is met lintvenster en dakkapel. De binnenplaats wordt aan oost- en zuidzijde door latere aanbouw gesloten, die overigens van ondergeschikt belang is.

Interieur met oorspronkelijke detaillering, ondermeer glas-in-lood ramen in hal en toren, enkele karakteristieke deuren, trappenhuis en betimmering voormalige hoofd-inspekteurskamer. Interieur conciërgewoning met originele hal en trappenhuis.

Waardering

Politiepost, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van Amsterdamse School en vanwege de stedebouwkundige waarde vanwege de markante positie nabij de brug en als randbebouwing tegen de, het centrum begrenzende, stadsgracht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Politiebureau

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Planjer, J.I. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur