Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514225
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82625/50
Kadastrale aanduiding
Utrecht C 6779
Mariaplaats 28, 3511 LL te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

In 1895 gebouwd ZIEKENHUIS van de Broeders van Johannes de Deo. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande bouwdelen, een kapel en een poortgebouw. Het is gelegen op de Mariaplaats, tegen de oude kloostergang van St. Marie aangebouwd, met een groot voorplein en opgetrokken in Neo-Gotiek naar ontwerp van architect van Kesteren.

In 1928 is het rechterdeel in dezelfde stijl aangebouwd. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik bij de Hogeschool der Kunsten (conservatorium).

Omschrijving

L-vormig, onderkelderd hoofdgebouw van drie bouwlagen en twee kappen evenwijdig aan de rooilijnen. Het geheel in baksteen opgetrokken pand heeft een veertien traveeën brede voorgevel (oostvleugel) met tot gotische trapgevel opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën. Het gedeelte rechts van de trapgevel dateert van 1928. Haaks op het voorste deel een negen traveeën brede zuidvleugel, eveneens met tot gotische trapgevel opgetrokken risalerend middendeel. Op het draaipunt van beide bouwdelen is, uitspringend, een achthoekige toren met naaldspits gesitueerd. Voorts een links tegen de zuidvleugel geplaatst poortgebouw, toegang verlenend tot binnenterrein. Beide gevels (oost en zuid) met houten kruisvensters, geplaatst in boogvormige nissen, waarvan in de tweede bouwlaag met bakstenen driepassen, de derde bouwlaag met dubbele bogen. Voorgevel met in middenrisaliet gelegen spitsboogvormig portaal met houten deur en stenen bordes, met daarboven in de muurdammen van de verdieping twee nissen met beelden. De trapgevels met klimmende blindnissen, bakstenen traceerwerk, sierankers en bakstenen pinakels op de treden. De hoektoren links met gotische blindnissen en enkelvoudige vensters, in de extra bouwlaag onder de naaldspits vensters en nissen in gotische bogen gezet.

Beide gevels voorts gedecoreerd met sierankers, ijzersmeedwerk en tandlijsten. Langs de dakrand een reeks van dakkapellen met tentdaken.

Haaks op de achtergevel langs de zuidvleugel van de kloostergang aangebouwde kapel met vijfzijdige koorsluiting, geheel uitgevoerd in dezelfde stijl als het hoofdgebouw. Interieur van de kapel met kruisribgewelven, deuren met beslagwerk, vloeren met ingelegde patronen, glas-in-lood vensters.

Indeling hoofdgebouw met centrale gang over de gehele lengte en aan weerszijden de diverse vertrekken. De gangen hebben vloeren met ingelegde patronen. Portaal met kruisribgewelven, eveneens kruisribgewelven in inrijpoort.

Waardering

Voormalig ziekenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Neo-Gotiek en vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van Roomskatholieke ziekenhuisbouw aan het eind van de 19de eeuw. Tevens van stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend element van de Mariaplaats alsmede als achtergrond van de Mariakloostergang, waarbij met name de kapel een rol speelt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tepe, A. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur