Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514359
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82828/131
Kadastrale aanduiding
Abstede C 7686
Maliebaan 7, 3581 CA te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS, deel uitmakend van de luxe bebouwing langs de Maliebaan in aansluiting op de Maliesingel, gebouwd omstreeks 1870 voor de familie Ram in eclectische stijl, frontgevel vrijliggend aan tuin met hek, van de straat afgekeerd, ter rechterzijde.

Omschrijving

Aan drie zijden vrijstaand pand op vierkante plattegrond, van drie bouwlagen onder plat dak. Geheel gepleisterde gevels op stenen plint met op begane grond schijnvoegen. De gevel aan de Maliebaan is twee traveeën breed met op beganegrond twee maal twee houten zesruits vensters op hardstenen basement met gestucte decoraties en hardstenen vensterdorpel, op beide verdiepingen grote drielichtvensters met Tudorbogen, hardstenen vensterbanken en profilering. Drie traveeën brede, vrijliggende frontgevel met afgeschuinde hoeken. De ingang is gelegen in de middentravee met daaronder een overdekt, ovaalvormig ijzeren balkon op slanke ijzeren zuilen. Deze ijzeren zuiltjes zetten zich voort tot aan de balkon overkapping. Derde bouwlaag met schuifvensters met hardstenen vensterdorpels en geprofileerde, tympaanvormige bekroning. Langs alle gevels beëindiging met kroonlijst op bewerkte consoles.

De tuin wordt afgesloten door een fraai hekwerk.

Waardering

HERENHUIS met tuin en hek van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een herenhuis in eclectische bouwstijl. Tevens van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een belangrijk ensemble gebouwen van met statige herenhuizen ingevulde straatwand aan de Maliebaan.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver