Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514411
Complexnummer
514410 - Kromhoutkazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82800/98
Kadastrale aanduiding
Abstede D 5912
Abstede D 5911
Abstede D 5910
Abstede D 5909
Campusplein 1, 3584 ED te Utrecht

Omschrijving

Prins Hendriklaan - Kromhoutkazerne - hoofdgebouw met exercitieveld

Omschrijving

HOOFDGEBOUW op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en schilddak met donkerblauwe pan, het geheel gelegen aan een halfrond plantsoen aan de kop van een rechthoekig exercitieveld.

Hoofdgebouw met dertien traveeën brede voorgevel met hoger opgetrokken middenrisaliet van vijf traveeën, gedekt met schilddak. Bouwlagen gescheiden door hardstenen lijsten. Middenrisaliet met in centrale as gelegen travee op begane grond ingang onder halfronde stenen boog met zandstenen consoles. Ingang bestaande uit een vleugeldeur met zij- en bovenlichten met roedeverdeling in een halfrond portiek voorzien van dito luifel. Voor de ingang een bordes met aan weerszijden muurtjes, opgetrokken in baksteen en natuursteen. Boven de ingang op de tweede bouwlaag een samengesteld venster onder een korfboog en daarboven in de hier halfronde geveltop een ovaal venster onder een stenen guirlande. Aan weerszijden behalve een gevelsteen met guirlande links een steen met "Anno" en rechts het jaartal "1912".

Achtergevel met hoger opgetrokken middenrisaliet, één venstertravee uitstekend, aan de voorzijde op begane grond drie enkelvoudige vensters onder gekoppelde rondbogen, tweede bouwlaag met groot dubbelvenster en derde bouwlaag onder halfronde geveltop een rond venster met aan de onderzijde een stenen guirlande. De achtergevel heeft op de begane grond in het rechtergeveldeel een deurtravee met halfrond bovenlicht. De oostelijke en westelijke zijgevel zijn elk vijf traveeën breed. Alle schuifvensters met bovenlichten met roedeverdeling, de beide ronde vensters in de geveltop geheel met roedeverdeling. Tussen de gevels gepleisterde blokken, evenals in de strekken boven de vensters. Langs de gehele gevel een brede overstek op klossen. In de kap aan de voorzijde twee dakkapellen met halfrond tympaan en roedeverdeling, aan de achterzijde vier dergelijke dakkapellen en boven de zijgevels een dubbele dakkapel. Op de kap vier schoorstenen met ijzeren bekroning.

Het interieur is in 1988 geheel gerenoveerd waarbij enkele originele schouwen in de commandantskamer zijn gehandhaafd.

Waardering

Hoofdgebouw met exercitieveld van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde belang vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en de Nieuw Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de architectonische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een militair hoofdgebouw in neorenaissance stijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514410. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Commandementsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Post van der Steur, P.J. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur