Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514413
Complexnummer
514410 - Kromhoutkazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82800/48
Kadastrale aanduiding
Abstede D 5910
Abstede D 5909
Abstede D 5911
Abstede D 5912
Bij Campusplein 10, 3584 ED te Utrecht

Omschrijving

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - hekwerk met wachthuisje

Comlexonderdeel 3

Omschrijving

IJzeren HEK met daarin opgenomen WACHTHUISJE. Het hek op bakstenen voet langs de gehele lengte van het complex aan de Prins Hendriklaan, met ter hoogte van de ingang een wachthuis en hekpaal met daartussen in een toegangshek. Het eenlaags wachthuisje is geheel opgetrokken in baksteen op een hardstenen plint, met hardstenen smalle vensteropeningen aan de straatzijde, het geheel onder een mansardekapje met rode kruispan. De bakstenen hekpaal op hardstenen voet, gedekt met snijdende zadeldakjes met rode pannen. Tussen de hekpaal en het wachthuis het toegangshek met ondermeer een halfronde boog waarin in ijzeren letters " Kromhoutkazerne", ter bekroning een wapen samengesteld uit diverse werktuigen. Het hek heeft een speciale vormgeving met spijlen met klaverbladvormige punten.

Waardering

HEKWERK met WACHTHUISJE van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Kromhoutkazerne als militair complex en daarmee als onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de architectonische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving. Hekwerk en wachthuisje bezitten in onderling verband ensemblewaarde en in relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514410. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing