Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514417
Complexnummer
514410 - Kromhoutkazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82805/10
Kadastrale aanduiding
Abstede D 5686
Prins Hendriklaan 107, 3584 EK te Utrecht
Prins Hendriklaan 109, 3584 EK te Utrecht

Omschrijving

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - commandantsvilla

Complexonderdeel 4

Omschrijving

Dubbel WOONHUIS, bestemd als commandantsvilla, op rechthoekige plattegrond, met twee vooruitstekende hoekdelen onder steekkappen met van de chaletstijl afgeleide stijlelementen. Het geheel van twee bouwlagen onder een groot overstekend schilddak gedekt met rood verglaasd pannen. Gepleisterde gevels op bakstenen plint (trasraam). In de gevels vensters met verticaal gedeelde bovenlichten, boven de vensters rondbogen, zichtbaar in het pleisterwerk, onder de vensters hardstenen dorpels. In de kap dakkapellen.

De commandantsvilla is schuin gesitueerd ten op zichte van de Prins Hendriklaan en gelegen in een tuin omgeven door een laag baksteen muurtje met een ovale hekwerk.

Waardering

WOONHUIS van het type commandantsvilla met tuin en hekwerk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en als onderdeel van een fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie en tevens vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van Overgangsstijl. Ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514410. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing