Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514465
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82807/97
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Catharijne B 5149
Amsterdamsestraatweg 380 A, 3551 CW te Utrecht
Amsterdamsestraatweg 380 B, 3551 CW te Utrecht
Amsterdamsestraatweg 380 C, 3551 CW te Utrecht
Amsterdamsestraatweg 380 D, 3551 CW te Utrecht
Amsterdamsestraatweg 380, 3551 CW te Utrecht

Omschrijving

Amsterdamsestraatweg 380

Inleiding

In Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken WATERTOREN, gelegen in de rooilijn van de Amsterdamsestraatweg en gebouwd in 1916 in opdracht van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij.

N.B. De watertoren, die zijn oorspronkelijke functie verloren heeft, is sedert enige jaren in gebruik als kantoor- en woonruimte. Het interieur is daartoe aangepast.

Omschrijving

Geheel in baksteen opgetrokken, 42 meter hoge watertoren op ronde plattegrond met een waterreservoir van 1000 kubieke meter en een 16-kantig kegeldak met lantaarn. Portiekvormige kunststenen ingang (noordoostzijde) op de begane grond met aan weerszijden gemetselde muurtjes met kunststenen banden, daarboven het begin van de schacht met daarin 8 grote pilasters en daartussen evenzoveel spaarvelden met sleufvormige vensters. Daarboven het iets uitkragende reservoir met 16 sleufvormige vensters. De overgang van schacht naar reservoir wordt benadrukt door een fries met vierkante vensters tussen kunststenen korte pilasters. Een vergelijkbare vensterring accentueert de overgang van schacht naar dak. Recht boven de erkervormige ingang bevindt zich ter hoogte van de overgang van schacht naar reservoir een erker.

Waardering

WATERTOREN van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van zorgvuldige vormgeving in Amsterdamse Schoolstijl en vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie en vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver