Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514627
Complexnummer
514625 - Fort bij Abcoude
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82746/82
Kadastrale aanduiding
Abcoude A 3262
Bij Molenweg 19, 1391 CH te Abcoude

Omschrijving

Omschrijving

De twee bouwlagen tellende KAZERNE A is op het midden van het fort gelegen. Het gebouw is aan drie zijden aangeaard. De voorzijde of noordzijde is opgetrokken in baksteen en geleed door getoogde spaarvelden. Ter linker- en rechterzijde van het hoofdgebouw zijn, in een hoek van 45 graden met de rechte voorgevel, lagere bouwdelen gezet die eveneens zijn aangeaard. De linker is een poterne met annexen, die leidt naar de oostzijde van het fort, de rechter is identiek maar later dichtgezet. Omstreeks 1970-1980 is een recente, grotere doorgang van beton aan de westzijde aangebracht, die buiten de bescherming valt. Ten noorden ligt voor de kazerne een wal die de zo ontstane binnenplaats afsluit.

De voorgevel of noordgevel van het kazernegebouw is symmetrsich van opzet en heeft elf traveeën. De getoogde deur- en vensteropeningen zijn voorzien van natuurstenen elementen en een natuurstenen sluitsteen met diamantkop. Deuren en vensters zijn voorzien van groengeschilderde eikenhouten luiken. Elke travee bevat in de eerste bouwlaag een deur met bovenlicht met ter weerszijde een venster. In de tweede bouwlaag zijn drie vensters gezet met daarboven in het getoogde spaarveld een ronde opening. In de zesde travee van rechts is in hardsteen de naam `fort Abcoude' aangebracht, eronder in de sluitsteen van de boog boven de deur het jaartal `1885'.

Het interieur bevat een aantal legeringsvertrekken met getoogde gewelven. Deze deden onder andere dienst als keuken, lokaal voor manschappen, officieren en onderofficieren en zieken. Achter de legeringsvertrekken liggen de munitiemagazijnen met een lichtgang. Alle deuren zijn nog aanwezig.

De linker- en rechter vleugel haaks op het hoofdgebouw (de poternes) tellen beiden één bouwlaag en hebben aan de binnenzijde een bakstenen muur met getoogde spaarvelden. Aan de oost- en westzijde zijn de vleugels van het fort bepleisterd. Deze zijn gelijk met de aanaarding aflopend gemetseld en voorzien van een witte, groffe stucwerklaag met imitatie-voegen. Naast de doorgang naar de gang is aan de aflopende zijde een getoogde dubbele deur gezet.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een kazernegebouw met zijvleugels en doorgang alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514625. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne Gebouw A

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1885
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing