Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514638
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82733/59
Kadastrale aanduiding
Abcoude H 305
Gein-Noord 59, 1391 HW te Abcoude

Omschrijving

Inleiding

Het zondagsschoolgebouwtje in Amsterdamse Schooltrant is in 1932 gebouwd. Het was een schenking van de gebroeders Schalij uit Abcoude. Het gebouwtje is gesitueerd buiten Abcoude nabij de Vinkenbuurt aan het riviertje de Gein. Behalve als zondagsschool werd het ook gebruikt bij feestelijke, kerkelijke bijeenkomsten. Tot 1975 is het als zondagsschool in gebruik geweest. Via een betonnen brug met een houten toegangshek betreedt men het terrein waarop het gebouwtje staat.

Omschrijving

De voormalige ZONDAGSSCHOOL uit 1932 is gelegen aan de voet van de dijkweg aan de noordzijde van het riviertje de Gein. Het heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok is halverwege een houten met zink beklede dakruiter met een zinken spits geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in halfsteens verband. De zijgevels zijn voorzien van een pilastergeleding.

Aan de voorzijde (oostzijde) bevindt zich een lager uitgebouwd ingangsportaal onder een zadeldakje. Dubbele deuren met een verticale vensterstrook geven toegang tot het portaaltje. Boven de deuren is een driehoekig venster geplaatst. De linkerzijgevel van het portaaltje bevat een smal venster. In de top van de voorgevel zijn een gevelsteen met het opschrift "Eben Haezer" en eveneens een driehoekig venster aangebracht.

De linkerzijgevel heeft twee grote samengestelde vensters. De achtergevel en de rechterzijgevel zijn blind. Rechtsachter is een kleine aanbouw onder een plat dak met in de voorgevel een deur en een venster. In deze uitbouw bevindt zich een toiletruimte.

Het rechthoekige zaaltje van de voormalige zondagsschool kan door middel van een demontabele houten wand in twee ruimtes worden verdeeld. In het midden is een houten balk die bovenaan een tussenschot met een ventilatie-luik erin draagt. Tussen deze balk en de vloer kan de demontabele wand worden geplaatst. Voor en achter bevindt zich in de kap een ijzeren trekstang. De kap is voorzien van een houten beschot met daarboven een kleine vliering. In het portaaltje bevindt zich de gedenksteen, die oorspronkelijk tegen de achterwand van het zaaltje was geplaatst. De tekst luidt "God heeft den blijmoedigen gever lief. Dit gebouw is geschonken door gebroeders Schalij 21 juli 1932".

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zondagsschool met detaillering in Amsterdamse Schooltrant, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm, interieur en detaillering. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Gein in de Vinkenbuurt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Parochieschool Zondagsschool

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden