Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514638
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Eben Haezer
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
26 februari 2001
Kadaster deel/nr: 
11904/39
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Ronde Venen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Abcoude
X-Y coördinaat: 
128742 - 478198

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het zondagsschoolgebouwtje in Amsterdamse Schooltrant is in 1932 gebouwd. Het was een schenking van de gebroeders Schalij uit Abcoude. Het gebouwtje is gesitueerd buiten Abcoude nabij de Vinkenbuurt aan het riviertje de Gein. Behalve als zondagsschool werd het ook gebruikt bij feestelijke, kerkelijke bijeenkomsten. Tot 1975 is het als zondagsschool in gebruik geweest. Via een betonnen brug met een houten toegangshek betreedt men het terrein waarop het gebouwtje staat.

Omschrijving

De voormalige ZONDAGSSCHOOL uit 1932 is gelegen aan de voet van de dijkweg aan de noordzijde van het riviertje de Gein. Het heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok is halverwege een houten met zink beklede dakruiter met een zinken spits geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in halfsteens verband. De zijgevels zijn voorzien van een pilastergeleding.

Aan de voorzijde (oostzijde) bevindt zich een lager uitgebouwd ingangsportaal onder een zadeldakje. Dubbele deuren met een verticale vensterstrook geven toegang tot het portaaltje. Boven de deuren is een driehoekig venster geplaatst. De linkerzijgevel van het portaaltje bevat een smal venster. In de top van de voorgevel zijn een gevelsteen met het opschrift "Eben Haezer" en eveneens een driehoekig venster aangebracht.

De linkerzijgevel heeft twee grote samengestelde vensters. De achtergevel en de rechterzijgevel zijn blind. Rechtsachter is een kleine aanbouw onder een plat dak met in de voorgevel een deur en een venster. In deze uitbouw bevindt zich een toiletruimte.

Het rechthoekige zaaltje van de voormalige zondagsschool kan door middel van een demontabele houten wand in twee ruimtes worden verdeeld. In het midden is een houten balk die bovenaan een tussenschot met een ventilatie-luik erin draagt. Tussen deze balk en de vloer kan de demontabele wand worden geplaatst. Voor en achter bevindt zich in de kap een ijzeren trekstang. De kap is voorzien van een houten beschot met daarboven een kleine vliering. In het portaaltje bevindt zich de gedenksteen, die oorspronkelijk tegen de achterwand van het zaaltje was geplaatst. De tekst luidt "God heeft den blijmoedigen gever lief. Dit gebouw is geschonken door gebroeders Schalij 21 juli 1932".

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zondagsschool met detaillering in Amsterdamse Schooltrant, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm, interieur en detaillering. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Gein in de Vinkenbuurt.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGein-Noord591391 HWAbcoude

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouwParochieschool

Zondagsschool

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ABCOUDEH305

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19321932exactvervaardiging