Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514694
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82735/90
Kadastrale aanduiding
Mijdrecht A 6818
Kerklaan 2, 1427 AA te Amstelhoek
Piet Heinlaan 3, 1427 AB te Amstelhoek

Omschrijving

Inleiding

De in Amstelhoek gebouwde KERK aan de Piet Heinlaan werd opgetrokken in 1925. Naar verluidt is dit het eerste ontwerp van B.W. Plooy. In 1927 werd de eerste dienst gehouden. De gereformeerde kerk bediende behalve Amstelhoek ook de gemeente Uithoorn. Halverwege de jaren zeventig is het interieur voorzien van nieuwe kleuren, die buiten de bescherming vallen. Thans is de kerk in gebruik bij de 'Samen Op Weg'gemeente van Uithoorn. De kerk is ontworpen in de trant van de Amsterdamse school.

Omschrijving

De aan de Piet Heinlaan, op de hoek met de Kerklaan in een plantsoen gelegen kerk heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis en hij wordt afgedekt met zadeldaken met rode verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in twee kleuren baksteen. Aan de zuidwestzijde staat een toren met spits. Tegen de achtergevel of westgevel is de consistorie gezet onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de Kerklaan. De gevels zijn voorzien van drielichtsvensters. Alle vensters van het kerkgedeelte zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood. De voorgevel of oostgevel is symmetrisch van opzet met in het midden de ingang, bestaande uit dubbele houten deuren in een portiek onder een betonnen dekplaat. De deuren zijn voorzien van zware gehengen. Aan weerszijden zijn smalle vensters aangebracht. Voor de portiek is een trap met aan weerszijden gemetselde bloembakken. Boven de portiek bevat de gevel een samengesteld venster, bestaande uit een zevental smalle vensters, gescheiden door muurdammen en geplaatst in de vorm van een ruit. De gevel heeft steunberen aan weerszijden.

Tegen de linkerzijgevel is in de oksel met het transept een toren gezet op vierkante plattegrond. De toren wordt naar boven toe trapsgewijs smaller en is voorzien van smalle vensters, galmgaten en wijzerplaten, die zijn uitgevoerd in keramische tegels. De leien gedekte en iets conische spits heeft een loden bekroning. Het transept heeft een iets geringere nokhoogte en bevat een samengesteld venster, bestaande uit smalle vensters, gescheiden door muurdammen. De hoofdvorm van het venster is een driehoek.

De rechterzijgevel heeft een transept met identieke vensterindeling. De gevel links hiervan bevat een aantal smalle vensters, gescheiden door muurdammen. In de oksel met het risaliet is een portiek aangebracht onder een betonnen, plat dak. Aan de oostzijde zijn in de portiek dubbele deuren gezet met zware gehengen.

Het interieur toont de gewelfconstructie die bestaat uit houten spanten op consoles in Amsterdamse Schoolstijl. Achter de preekstoel is een spitsboogvormige nis gezet. De kerk bevat een opstelling met rijen houten banken.

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde door de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van architect B.W. Plooy alsmede door de Amsterdamse schoolkenmerken en tevens vanwege situationele waarde als landmark of herkenningspunt voor Amstelhoek.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Geref. Kerken in Nederland

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Plooy, B.W. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur