Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514740
Complexnummer
526930 - Berkenlaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82861/159
Kadastrale aanduiding
Noordoostpolder AZ 646
Berkenlaan 2, 8302 AJ te Emmeloord

Omschrijving

Inleiding

Houten WOONHUIS van het type OW, behorende bij het complex van zeven houten woonhuizen aan de Berkenlaan, gebouwd in 1948. Deze als Oostenrijkse woningen bekende huizen zijn in 1948-1949 gebouwd in de Noordoostpolder voor de huisvesting van ambtenaren en als pachterswoning bij een aantal boerderijen met montageschuren. De door het Ministerie van Wederopbouw als bouwpakket uit Oostenrijk geïmporteerde woning is geplaatst door de Directie van de Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken. Deze woning maakt onderdeel uit van een complex van zeven, oorspronkelijk als tijdelijk onderkomen bedoelde woningen aan de Berkenlaan, die een ensemble vormen met vijf identieke montagewoningen aan de Acacialaan. In 1963 heeft het huis nieuwe ramen en openslaande deuren gekregen. Verder is het pand in vrijwel ongewijzigde staat bewaard gebleven.

Omschrijving

De evenwijdig aan de straat staande Oostenrijkse woning is opgebouwd vanuit een rechthoekige plattegrond. Het hoekhuis staat met de langsgevel op de Berkenlaan gericht. De gevels zijn opgetrokken in bruin geteerde, staande planken boven een onderbouw van beton. Het verdiepingloze huis staat onder een met oranje, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met steile dakschilden, een flauwe zeeg en een gemetselde schoorsteen op de nok. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en voorzien van wit beschilderde, met de gevels contrasterende kozijnen en ramen. De oostelijke kopgevel is voorzien van openslaande, boven een gemetseld afstapje staande glasdeuren en een zoldervenster met twee stel openslaande ramen. In de evenwijdig aan de straat staande zuidgevel staan twee vensters met openslaande ramen. De kopgevel aan de westkant bevat op de begane grond twee kleine vensters links van de deur. De zolderverdieping is voorzien van een venster met twee stel openslaande ramen als die in de andere kopgevel. De noordgevel bevat twee vensters links van een boven een gemetseld stoepje staande deur.

Het eveneens onder de bescherming vallende, dwars op en achter het huis staande rechthoekige schuurtje is opgetrokken in baksteen boven een betonnen basis en staat onder een met oranje pannen gedekt zadeldak met schoorsteen en flauwe zeeg. De langsgevels zijn voorzien van decoratief metselwerk aan de bovenrand. Een in 1986 bijgebouwde garage valt buiten de bescherming.

Waardering

Het woonhuis behorende bij een complex van zeven houten huizen, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het huis is van cultuurhistorische waarde vanwege het grote belang van dit type woonhuis voor de Wederopbouw van Nederland in het algemeen en voor de ontwikkeling van de Noordoostpolder in het bijzonder.

- Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste bouwmethode en als vertegenwoordiger van een bijzonder type.

- Er is tevens sprake van stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen dit huis en de andere houten huizen aan de Acacialaan, die een eenheid vormen met de Oostenrijkse woningen aan de Berkenlaan.

- Het pand is ook van belang vanwege de grote mate van gaafheid van de hoofdvorm.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526930. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1948
1948
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing