Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514790
Complexnummer
514789 - Complex eendenkooi c.a.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82699/45
Kadastrale aanduiding
Vleuten D 960
Thematerweg 4, 3455 SN te Haarzuilens

Omschrijving

Omschrijving

De KOOIKERSWONING is evenwijdig gelegen aan de Thematerkade, welke parallel ligt aan de rijksweg A2. Het pand is een kleine langhuisboerderij en dateert uit de achttiende eeuw. De op rechthoekige plattegrond opgetrokken boerderij telt één bouwlaag onder een rietgedekte kap met dakschilden met verschillende goothoogten en van formaat verschillende wolfseinden. De gevels zijn boven een zwartgeteerde plint opgetrokken in baksteen en deels bepleisterd, deels witgeschilderd. De voorgevel of zuidoostgevel is een afgeknotte topgevel met in het midden een dubbel draaivenster met bovenlicht en luiken. Aan weerskanten is in de hoeken een klein venster gezet. Onder het wolfseind bevindt zich een openslaand venster met liggende lage langsgevels. De zuidwestgevel heeft een tweetal kleine vensters met klepramen, de noordoostgevel gelijke vensters. De achtergevel is een afgeknotte topgevel met in het midden een entree met houten portaal en ter weersziden een venster. Links en rechts in de gevel zijn lager geplaatste openslaande vensters gezet. Het interieur is oorspronkelijk qua indeling met uitzondering van de deel, die is ingericht als woonhuis. Een aantal deuren en lijsten is authentiek. De vloer is gedeeltelijk samengesteld uit bakstenen, afkomstig van de middeleeuwse ruïne van kasteel De Haar.

Waardering

De woning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een kooikerswoning. Tevens van functioneel belang als onderdeel van het landgoed De Haar situationele waarde vanwege de relatie met de achter het pand gelegen eendenkooi en het bijbehorende tuinpaviljoen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514789. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kooikerswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing