Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515026
Complexnummer
515025 - Groeneveldstichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82988/105
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leiden H 4321
Oude Vest 41, 2312 XR te Leiden

Omschrijving

Inleiding

Voormalig predikantswoonhuis, deeluitmakend van de Groeneveldstichting, in oorsprong gebouwd in rijk uitgevoerde eclectisch neo-renaissancistische trant, doch voor de nieuwe functie - met portiersterwoning en regentenkamer- verbouwd in 1882 naar ontwerp van W.F. van der Heijden.

Omschrijving

Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken voormalig herenhuis met verdieping onder een dwars, met hollandse pannen gedekt, afgeknot zadeldak - met een langer dakschild aan de achterzijde - en opgemetselde schoorsteen links op het platte dakdeel. Rijk versierde, in baksteen opgetrokken drie-assige voorgevel met licht risalerende ingangstravée, rechtgesloten gevelopeningen en accenten en decoraties van gepleisterde baksteen (speklagen, hoekblokken en pilasters) boven een hardstenen plint met gebosseerde bovenkant. Op de begane grond twee paar gekoppelde schuifvensters onder korfboog met in reliëf uitgevoerde, besnorde koppen in de sluitstenen en baksteenmozaïekjes in de boogtrommels.

Entreepartij met dubbele, houten deuren onder een geprofileerd kalf en bovenlicht met een fries van smeedijzeren sierelementen. Ingangsomlijsting met op hardstenen piedestal rustende pilasters met Ionische kapitelen. In het timpaan boven de ingang een schild met de tekst "Stichting Groeneveld 1882" tussen vergulde takken in reliëf.

Aan weerszijden een reliëf met verguld engelenkopje met vleugels. De omlijsting wordt bekroond door een licht gewelfde, geprofileerde kroonlijst met in het midden een verbindingsstuk met de cordonlijst. Symmetrische decoraties tussen de geprofileerde randen van de cordonlijst. De bovenste rand functioneert tevens als waterdorpel voor de verdiepingvensters. De vensters zijn als die op de begane grond, maar staan hier onder strekse bogen met aanzet- en sluitstenen. Het venster in het risaliet staat tussen twee deels gecanneleerde pilasters met composietkapitelen.

Gevelafsluiting in de vorm van een entablement, bestaand uit een met de composietkapitelen en de reliëfs in de sluitstenen verbonden geprofileerde architraaf, een fries met in blokpatroon uitgevoerde baksteenmozaïeken boven de vensters en een eveneens geprofileerde kroonlijst. Uit het dakschild boven het risaliet steekt een gemetselde lucarne met kruisvenster tussen met meisjeskopjes bekroonde pilasters met vleugelstukken en een hoofdgestel met regula en guttae aan een gebroken fronton met een vergulde leeuwekop en een smeedijzeren monogram binnen het geprofileerde lijstwerk. Achtergevel met op de begane grond een dubbele glasdeur met rondboog in een bovenlicht boven bewerkt kalf. Rechts van de deur een vrij hoog in de gevel geplaatst negenruits-venster onder strekse boog, evenals de dubbele deur onder strekse boog met sluit- en aanzetstenen. Rechts, tegen de uitbouw een klein venstertje. Een derde venster bevindt zich in het open, linker deel van de uitbouw. Op de verdieping twee T-vensters onder rollaag, alsmede twee kleine venstertjes. Gevelafsluiting in de vorm van een eenvoudig, wit geschilderd hoofdgestel met geprofileerde gootlijst. Haaks op voornoemde gevel staande, verdiepingloze uitbouw met vier licht getoogde gevelopeningen -drie deuren en een venster met diagonale roedenverdeling - onder een met hollandse pannen gedekt lessenaardak, waarvan het linker deel onbedekt is. De zuidelijke kopgevel is blind. Het hofje kan worden bereikt via de entree van het huis, waarachter zich een doorgangsportaal bevindt, dat is voorzien van grote, hardstenen vloerplaten, een gepleisterde muur met schijnvoegen en een dubbele glasdeur. In dit portaal bevindt zich tevens de entree naar de conciërgewoning en de regentenkamer. Interieur met op de begane grond de portiersterswoning. In de woonkamer een marmeren schouw, zwart marmeren vloertegels in de gang, rode en okergele tegels in een dambordpatroon in de keuken en deuren met profiellijsten. Bordestrap naar de verdieping met houten handlijst op gietijzeren spijlen. Op de verdieping de regentenkamer, voorzien van een marmeren schouw met een wit geschilderde boezem, een rijk versierd stucplafond, betengelde wanden en een originele deur met profiellijst. Zolder met een houten kapconstructie met aan één kant parallelle spantbenen.

Waardering

Voormalige predikantswoonhuis met bijbehorende onderdelen, onderdeel van het complex van de Groeneveldstichting, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als in-en uitwendig gaaf bewaard voorbeeld van een hoofdgebouw van een laat-negentiende eeuws hofjescomplex met voor de bouwtijd en functie kenmerkende, rijk uitgevoerde detaillering.Tevens van belang wegens ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele relatie met de in de achterliggende tuin gesitueerde hofjeswoningen alsook wegens de beeldbepalende situering aan de Oude Vest.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515025. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver
Neo-Renaissance
invloeden