Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515027
Complexnummer
515025 - Groeneveldstichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82988/94
Kadastrale aanduiding
Leiden H 4322
Groeneveldstichting 1, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 2, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 3, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 4, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 5, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 6, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 7, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 8, 2312 XM te Leiden
Groeneveldstichting 9, 2312 XM te Leiden

Omschrijving

Inleiding

Reeks van acht hofjeswoningen, deeluitmakend van het complex van de Groeneveldstichting, gesitueerd in de vroegere predikantentuin en in oorsprong bestemd voor predikantsweduwen of bejaarde predikantsdochters. de langgerekte reeks is uitgevoerd in sobere eclectische trant.

Omschrijving

Hofje met een rij van acht woningen met verdieping onder een met verbeterde hollandse pannen gedekt zadeldak. de zestien traveeën tellende voorgevel opgetrokken in baksteen en verlevendigd met accenten van kalkzandsteen. Gelijkmatige gevelindeling met rechtgesloten gevelopeningen met op de begane grond beurtelings een T- venster links of rechts van de gepaard geplaatste paneeldeuren met geprofileerd kalf en bovenlicht. Alle rechte gevelopeningen op de begane grond onder strekse bogen met sluit- en aanzetstukken van kalkzandsteen. De onderdorpels van de minder hoge verdiepingingvensters zijn onderaan met elkaar verbonden door een als cordonlijst functionerende rand van uitgemetselde kalkzandsteen. De afwisselend bredere en smallere verdiepingvensters steken licht in de wit geschilderde, gepleisterde kroonlijst met geprofileerde onderrand en eveneens geprofileerde gootlijst. De woning met huisnummer 5 bevat inwendig nog de meeste oorspronkelijke onderdelen, zoals in de gang vier paneeldeuren en een met natuursteen bedekte vloer. Woonkamer met marmeren schouw, een kleine achterkamer met roedenverdeling in hoog venster.

Stucplafond in beide kamers. Onder de trap een voorraadkast.

Grotendeels in oorspronkelijke staat verkerende keuken met granito vloer, laag, houten keukenblok met een granito aanrechtblad, alsmede originele keukenkasten. Houten trap en trappaal met betimmerd trapgat.

Waardering

De uit 1882 daterende hofjeswoningen van het complex van de Groeneveldstichting met bijbehorende onderdelen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als overwegend gaaf bewaard en karakteristiek voorbeeld van laat-negentiende eeuwse charitatieve huisvesting. Tevens is de reeks van belang wegens ensemblewaarde wegens de historisch-functionele relatie met het toegangverlenende voormalige predikantswoonhuis en de bijbehorende tuin.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515025. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuis toegang tot hofje
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Hofje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1882
1882
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Heijden, J. van der ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur