Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515029
Complexnummer
515028 - Wooncomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82988/97
Kadastrale aanduiding
Leiden G 2376
Pieterskerkgracht 5, 2311 SZ te Leiden

Omschrijving

Inleiding

In 1860-1861 als BEHEERDERSWONING in opdracht van de Maatschappij 'Tot Nut van 't Algemeen' van het gymnastiekschoolcomplex gebouwd woonhuis in eclectische trant. Het behoorde aanvankelijk bij de ernaast staande gymnastiekschool (Pieterskerkgracht 7). De ontwerper van het pand was de latere gemeente-architect J.W. Schaap.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgebouwd, onderkelderd pand met twee bouwlagen onder een dwars met hollandse pannen gedekt zadeldak en platte dakdelen. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel is opgetrokken in schone en gepleisterde baksteen. De gepleisterde geveldelen omlijsten de gevelopeningen. Brede middenpartij met entree. Aan weerszijden van een op hardstenen neut staande bewerkte houten middenstijl een originele deur met hardstenen drempel en gevlochten gietijzeren raamroosters en handgreep. Beide deuren onder segmentboogvormig bovenlicht en eveneens segmentboogvormige overspan- ningsboog. Schijnvoegen in de gepleisterde ingangsomlijsting. Aan weerszijden twee getoogde vensters met achtruits schuiframen en grijze geprofileerde onderdorpels onder strekse boog met sluit- en aanzetstenen van gepleisterde baksteen. Verkropte cordonlijst, gewelfd boven de entree, geprofileerd op de lisenen. Rechtgesloten verdiepingvensters met geprofileerde onderdorpels en openslaande zesruits ramen onder strek met sluitsteen. Geprofileerde liseenbekroning verbonden met eveneens geprofileerde vensteromlijsting met afgeronde hoeken. Gevelbeëindiging in de vorm van een houten kroonlijst met schouderbogen in het fries, een geprofileerde daklijst en een steekkapje met fronton boven een keperboog en geprofileerde rondnis als bekroning van de middentravee.

Waardering

Uit 1860-61 daterende beheerderswoning van het gymnastiekschoolcomplex van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsook typologische waarde als vroeg en uitwendig gaaf bewaard voorbeeld van een dienstwoning ten behoeve van specifiek onderwijs uitgevoerd in een rijk gedetailleerde eclectische trant. Tevens is het woonhuis van belang wegens historisch-functionele en ensemblewaarde in relatie met het naburige gymnastiekgebouw alsook als representatief werk in het oevre van J.W. Schaap.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515028. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1861
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schaap, J.W. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur