Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515089
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/200
Kadastrale aanduiding
Leiden G 1623
Breestraat 11, 2311 CG te Leiden

Omschrijving

Inleiding

De van een gesloten gevelwand deel uitmakende WINKEL-WONING (WINKEL MET BOVENWONING) is omstreeks 1890 gebouwd. De voor een zeventiende eeuws pand opgetrokken gevel bezit, evenals de rijk versierde houten pui, stijlkenmerken die karakteristiek zijn voor het Eclecticisme. De invloeden van de destijds in zwang zijnde Neo-Hollandse Renaissance bouwstijl zijn echter bepalend voor het aanzien van het pand. De gevel maakt deel uit van een gesloten gevelwand en het beschermde stadsgezicht Leiden.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand met drie bouwlagen onder een met opnieuw verbeterde hollandse pannen gedekt zadeldak. Symmetrische gevel van rode verblendsteen met speklagen en hoekaccenten en details van zandsteen boven een eveneens symmetrische houten winkelpui. Pui met spaarvelden in een plint van gepleisterde baksteen, gecanneleerde hoekpilsters op sokkels, rosetversieringen, uit acht delen bestaand bovenraam en vergulde festoenen onder de kapiteeltjes. Deur binnen een omlijsting met renaissance decoratiemotieven in de op sokkels staande gecanneleerde pilasters met leeuwekopjes aan de aanzetten van de rondboog boven de deur. Bovenlicht met een gedraaide halfbaluster als middenstijl en geflankeerd door renaissance motieven. Puibalk met geprofileerde kroonlijst, maskerons en koppen van fabeldieren en saters etc. op de vergulde consoles. Hiertussen spaarveldjes met vruchtenslingers. Eerste verdieping met drie identieke rechtgesloten vensters met geprofileerde onderdorpels, bovenramen met geprofileerde wisseldorpel, halfbalusters als tussenstijl en lateien met geprofileerde kroonlijst onder een geprofileerde segmentboog met sluitstuk (kuif). Vensters op de tweede verdieping eveneens rechtgesloten met identieke onderdorpels als die op de eerste verdieping, maar met zandstenen middenstijlen. Lateien eveneens als die op de eerste verdieping, maar onder segmentbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Uit vier geledingen opgebouwde geveltop, geleed door geprofileerde cordonlijsten. Eerste geleding met zandstenen klauwstukken en diamantkoppen. Tweede geleding met convex gewelfde voluten.

Derde geleding met een attiekverhoging en uitkragende kroonlijst op consoles met triglyfen. Geveltop met zandstenen middenstijl in rechtgesloten venster onder segmentboog met sluit- en aanzetstenen. De oorspronkelijke bekroning van de hals is verdwenen.

Waardering

De winkelpui is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een fase in de typologische ontwikkeling van de winkelarchitectuur en wegens de goed gedetailleerde en voor de bouwtijd representatieve winkelpui en bijbehorende gevel.

Het heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van een gesloten gevelwand.

Het winkelpand is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1890
1890
exact
vervaardiging
1600
1700
globaal
kern 17e eeuws, gevel 1890

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden
Eclecticisme
invloeden