Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515478
Complexnummer
515476 - Cafe Welgelegen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82668/200
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tienhoven A 580
Bij Lekdijk 75, 4235 VN te Tienhoven aan de Lek

Omschrijving

Inleiding

Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig veerhuis met SCHUUR (2). Het veerhuis functioneert tegenwoordig als veerhuis met woning onder de naam 'Café Welgelegen'. Het veerhuis is volgens een datumsteen gebouwd in 1875 en wordt gekenmerkt door een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl. Het voormalige veerhuis wordt vergezeld door een in een vergelijkbare stijl gebouwde SCHUUR(2), die waarschijnlijk ook uit 1875 dateert.

Omschrijving

De hoofdmassa van de schuur heeft een rechthoekige plattegrond en staat onder een zadeldak. Tegen de kopgevel aan de wegzijde staan een grotere (links) en een kleinere uitbouw onder lessenaardak. De daken zijn gedekt met Hollandse pannen. De naar de weg gerichte gevel van de linker uitbouw bevat een getoogd venster met gietijzeren raam met roedenverdeling. De rechter uitbouw is aan deze zijde voorzien van een rechtgesloten deur. De kopgevel van het hoofdvolume is een puntgevel met vlechtingen, staafankers en een halfrond venster met gestileerde plantenmotieven in het gietijzeren raam. De westzijde van de schuur is blind. De achterste kopgevel bevat op de begane grond twee getoogde gietijzeren ramen als die in de voorste kopgevel en een uitbouw (gemak?) met naar de woning gerichte deur. Hierboven een beschoten geveltop van gepotdekselde planken met luikopening. De op de woning georiënteerde langsgevel bevat rechts een enkele deur onder gedeeld bovenlicht en links daarvan een dubbele inrijdeur, die alle onder rollaag staan.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en vanwege de situationele waarde.

- De schuur is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het voormalige veerhuis.

- De schuur is van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke negentiende eeuwse vormgeving.

- De schuur heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan de dijk, vanwege de bijzondere ruimtelijke en visuele relatie met de nabijgelegen kerk en vanwege de samenhang met het veerhuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515476. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver