Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515645
Complexnummer
515639 - Havixhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/184
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Meppel O 411
Bij Schiphorsterweg 36, 7966 AC te De Schiphorst

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6: DIENSTWONING, XIXd; Tuinmanswoning gebouwd rond 1880-1890 in een ambachtelijk-traditionele stijl en functioneel gerelateerd aan de bezittingen van de voormalige havezathe De Havixhorst. De tuinmanswoning, vermoedelijk gebouwd ter vervanging van een ouder dienstgebouw, ligt buiten de gracht, aan de westelijke oprit tegenover de voorwei op het voorterrein van De Havixhorst.

Tuinmanswoning in baksteen opgezet en gedekt door een aan achterzijde doorgetrokken zadeldak belegd met oud hollandse pan; twee schoorstenen met platte kap. Gevelopbouw in baksteen, houten goot op gietijzeren steunen en bewerkte windveren aan de kopse gevels. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met centraal een paneeldeur met bovenlicht (levensboom) binnen een gestucte omlijsting. Aan weerskanten een rechtgesloten zesruits schuifvenster onder strek en met hardstenen onderdorpels, oorspronkelijk met luiken. Verhoogde middenpartij in baksteen en gedekt door een zadeldak met bewerkte windveer; openslaand vierruits venster onder strek en met hardstenen onderdorpel. Rechterzijgevel met drieruits keldervenster met diefijzer; hardstenen onderdorpel. Rechts een klein zesruits schuifvenster onder rollaag. In de top een gietijzeren zesruits venster. Linkerzijgevel met een zesruits venster als voor en een vernieuwd zesruits venster.

Waardering DIENSTWONING van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de eenvoudige harmonieuze architectuur

- als functioneel en cultuurhistorisch onderdeel van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515639. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Dienstwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing