Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515686
Complexnummer
515684 - Cillekens
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82821/120
Kadastrale aanduiding
Roermond D 5372
Bij Neerstraat 34, 6041 KC te Roermond
Roersingel 6, 6041 KX te Roermond

Omschrijving

Inleiding

Kubisch, platgedekt vier bouwlagen tellend bakstenen pakhuis met op de hoek een toren op vierkante plattegrond ter hoogte van vijf lagen. Datering: 1900-1901. Het pakhuis staat tegen de toonzaal met kantoor en magazijn en grenst deels aan de binnenplaats; tegen de zuidgevel is een houten bordestrap geplaatst: deze verkeert in slechte toestand en staat op de oneven bouwlagen met het pakhuis in verbinding via een deur. Boven de houten trap een hijsbalk.

Omschrijving

Met uitzondering van de noordgevel zijn alle gevels op regelmatige afstanden ingedeeld met getoogde vensters waarin een ijzeren roedenverdeling is aangebracht. Midden in de westgevel op de begane grond een deur met gedeeld bovenlicht, dito in de oostgevel, via een dubbele deur op de hoogste verdieping is het dak van de toonzaal met kantoor en magazijn bereikbaar. In de noordgevel zijn op de begane grond drie kleine getoogde vensters met roedenverdeling geplaatst. De toren is aan de westzijde met eenzelfde groot formaat vensters als het pakhuis uitgevoerd, al zijn enige wijzigingen aangebracht. Inwendig beschikt het pakhuis onder andere over terrazzovloeren, terrazzostucwerk tegen de muren, een (deel van de) smalspoorlijn, betonvloeren volgens het systeem Hennebique, trappenhuis, takelinstallatie (bovenverdieping).

Waardering

Het pakhuis bezit algemeen belang als substantieel en gaaf bewaard onderdeel van het pand Cillekens c.a. omdat het een historisch, logistiek element in het gehele complex vormt, met name op het bedrijfsonderdeel opslag zoals die nog te ervaren is dankzij de behouden gebleven hoofdstructuur en markante onderdelen als, bijvoorbeeld, de smalspoortlijn en de hijsinrichtingen. Architectuur- en bouwhistorische waarden zijn gelegen in de relatief vroege toepassing van terrazzo en het betonsysteem van de Fransman Hennebique terwijl historisch-stilistische betekenis aan de in beperkte mate aanwezige sierende elementen kan worden toegekend.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515684. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Pakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1901
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing