Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515703
Complexnummer
515702 - Oud-Poelgeest
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82933/149
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Oegstgeest C 6719
Poelgeesterweg 1, 2341 NM te Oegstgeest

Omschrijving

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Oud-Poelgeest). Het bakstenen huis is in 1668 op de fundamenten van een ouder kasteel gebouwd in sobere stijl (Hollandse classicisme) waarschijnlijk door de Haarlems architect Erasmus den Otter; in ca.1866 zijn de torentjes met peervormige spitsen toegevoegd, ook de zandstenen ingangspartij en de steil opgaande overkapping van het middendeel dateren uit deze tijd. Door torens en andere bekappingen is het silhouet van het huis sterk gewijzigd. Het aan drie zijden omgrachte huis opgebouwd uit een souterrain en twee bouwlagen bestaat uit een U-vormig 'voorhuis' met de ingangspartij en twee korte vooruitspringende zijvleugels onder een met leien gedekt omgaand schilddak met twee hoge gemetselde schoorstenen aan weerszijden en een smaller blokvormig 'achterhuis' onder een met leien gedekt afgeplat schilddak afgewerkt door een ijzeren crête; in de oksel van deze twee delen is later een torentje geplaatst, boven de daklijst achtzijdig en bekroond door een peervormige spits. De gevels kennen een regelmatige geleding met vensterassen opgebouwd uit een souterrainvenster, een achtruitsvenster op de bel-etage en een zesruitsvenster op de verdieping; enkele vensters zijn dichtgezet. De voorgevel heeft drie vensterassen met centraal aan een trap de dubbele toegangsdeur met halfrond bovenlicht gevat in een zandstenen omlijsting; het glas-in-lood verdiepingsvenster is eveneens omlijst en bekroond door een halfrond beeldhouwstuk in reliëf (wapens van Willink), ook de daklijst heeft ter plaatse een halfrond verloop, daarboven een in blokwerk gevatte klok (dakkapel) onder een halfronde beëindiging met schelpmotief. Aan weerszijden wordt de frontgevel omsloten door de blinde zijgevels van de zijvleugels, die aan de kopse zijde voorzien zijn van één vensteras bekroond door een dakvenster met halfrond fronton voorzien van een schelpmotief. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de gaaf bewaarde ruimte-indeling op de bel-etage met op de as van het huis een hal, trappenhuis en achterzaal. Stukwerk in de hal; marmeren bordestrap; 'drakenzaal' met 19de-eeuwse gobelins, rood marmeren schoorsteenmantel met griffioen achtige kariatiden, boven schoorsteenmantel en deuren zijn 'witjes' aangebracht, stucplafond. Kelder met afgeplatte ribloze kruisgewelven.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Oud-Poelgeest) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het 17de-eeuwse hoofdgebouw gebouwd in sober Hollands-classicisme waarschijnlijk naar ontwerp van de Haarlemse architect Erasmus den Otter; - vanwege de 19de-eeuwse toevoegingen van een neoclassicistische ingangspartij aan de voorzijde en neogotische torentjes aan de achterzijde; - vanwege de gaaf bewaarde ruimte-indeling op de bel-etage en de aankleding van het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515702. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing