Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515840
Complexnummer
515836 - Veldzicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82948/117
Kadastrale aanduiding
Warnsveld I 3578
Bij Rijksstraatweg 113, 7231 AD te Warnsveld

Omschrijving

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde. Het hek bestaat uit twee gietijzeren posten waartussen twee smeedijzeren draaihekken. De posten bestaan uit gecanneleerde zuilen bekroond door een pijnappelvormige knop. De draaihekken bestaan uit twee verticale vierkante stijlen waarvan één stijl verbonden is met de gietijzeren post. Tussen de vierkante stijlen bevinden zich regelmatig verdeelde spijlen met aan de onderzijde een dubbel aantal. Deze spijlen worden aan de onderzijde verbonden door een horizontale spijl met aan de bovenzijde een ingezwenkte horizontale spijl. Tenslotte bevindt zich in elk draaihek een gekromde diagonaal.

Waardering

TOEGANGSHEK ter afsluiting van de tuin aan de straatzijde daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard toegangshek dat onderdeel uitmaakt van een complex.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een toegangshek aan de Rijksstraatweg, een uitvalsweg van Zutphen, als ontsluiting van een villa, koetshuis/hondenhok, tuinhuis en tuinaanleg.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van een villacomplex gelegen op een perceel van het voormalig landgoed Huize Baank'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515836. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1865
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden