Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515850
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82942/44
Kadastrale aanduiding
Warnsveld P 376
Bij Lage Lochemseweg 23, 7231 PK te Warnsveld

Omschrijving

Inleiding

AARDAPPELKELDER gebouwd omstreeks 1878 buiten de bebouwde kom van Warnsveld ten behoeve van de boerderij en de Warkense molen uit hetzelfde bouwjaar.

Omschrijving

De AARDAPPELKELDER bevindt zich in het grasveld deels onder, deels boven het maaiveld. In het landschap is de kelder zichtbaar als een met gras begroeide kunstmatige aarden heuvel met de entree aan de west-zijde. De kelder is opgetrokken in baksteen en eindigt in een tongewelf met als lengterichting noord-zuid. De rechthoekige, houten geklampte, naar binnenslaande enkele deur met houten omlijsting bevindt zich (aan de korte, verticale zijde) grotendeels onder het maaiveld. Vanaf het maaiveld leidt een bakstenen steektrap naar de verdiept gelegen entree. De steektrap bestaat uit enkele treden met bakstenen zijmuren afgesloten door een rollaag.

Waardering

AARDAPPELKELDER vervaardigd ten behoeve van de door het rijk beschermde Warkense molen uit 1878 en/of de boerderij Lochemseweg 23, buiten de bebouwde kom van Warnsveld.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een bakstenen aardappelkelder met tongewelf afgedekt met aarde en begroeid met gras.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de aardappelkelder in de nabijheid van de Warkense molen en de boerderij, herkenbaar als een kunstmatige heuvel in het weidelandschap in het buitengebied van de gemeente Warnsveld.

-\tVan cultuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van het type aardappelkelder gebruikt voor de opslag van aardappelen van de bewoners van de molen/boerderij.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Aardappelkelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal
bijbehorende Warkense molen gebouwd in 1878

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing