Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515922
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/102
Kadastrale aanduiding
Geldrop D 5316
Heuvel 5, 5664 HJ te Geldrop
Heuvel 5 A, 5664 HJ te Geldrop

Omschrijving

Geldrop Heuvel 5- 5A

inleiding:

HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan drie zijden vrij op het perceel. De voor- of westgevel ligt aan de Heuvel. De zuidgevel staat op de perceelsscheiding, ze grenst aan Heuvel 6. Terugspringend ten opzichte van de voorgevel ligt aan de noordkant van het huis een kleine dienstwoning.

omschrijving:

De hoofdbouw is een symmetrisch tweelaags, blokvormig huis, vijf traveeën breed, onder afgeplat schilddak gedekt met leien. De gepleisterde voor- en achtergevel zijn voorzien van een rijke stucdecoratie. Rond de muuropeningen, die afgeronde bovenhoeken hebben, geprofileerde lijsten met een kuifbekroning. De voorgevel heeft gebosseerde hoekpilasters met een risalerende monumentale ingangspartij, waarboven een balkon met in het dak een rondboogvenster. Verder een cordonlijst en een hardstenen basement. De gevels hebben een kroonlijst met fries en mezzaninovensters. De dakkapel in de voorgevel wordt geflankeerd door een segmentboogvormige oplopende kroonlijst.

De dubbele voordeur bevat gietijzeren roosters. Het balkon heeft een gietijzeren balustrade. De ramen zijn voorzien van T-vensters. In de bovenlichten zit gekleurd glas-in-lood.

Het huis heeft op de begane grond een middengang, met aan weerszijden kamers. Dubbele paneeldeuren geven toegang tot de aan de straat gelegen voorkamers. De vensters hebben aan de binnenkant meerpanelige houten harmonica-luiken.

De gang heeft orginele stucplafonds met geprofileerde lijsten en een zwartmarmeren tegelvloer, afgewisseld met kleine wit marmeren vierkanten op de hoeken. Op de verdieping een grote centrale hal, van waaruit de verschillende kamers zijn te bereiken. Bijzonder hier is dat de bouwmuren van deze hal verspringen ten opzichte van de onderliggende gangmuren en niet balkdragend zijn maar bestaan uit lichte bouwmaterialen.

Op de open zolder eiken spanten. Voor het huis een frontale hardstenen stoep met een nieuw ijzeren hekwerk voorzien van pijlpunten.

De bijbouw uitgevoerd in baksteen heeft een rechthoekige plattegrond, ze bestaat uit een bouwlaag onder zadeldak gedekt met grijze oud-hollandse pannen. De zesruits vensters zijn voorzien van luiken.

In de tuin oude moerbeiboom.

waardering: Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van representatieve woningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, met name door de wijze waarop Eclectische motieven worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1869
1869
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden