Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516060
Complexnummer
516059 - boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/138
Kadastrale aanduiding
Krimpen aan den IJssel C 7935
IJsseldijk 296, 2922 BM te Krimpen aan den IJssel
IJsseldijk 298, 2922 BM te Krimpen aan den IJssel

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ met dwarshuis aan het einde van de 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd als dijkboerderij aan de IJsseldijk, buiten de bebouwde kom van Krimpen aan den IJssel. De boerderij maakt onderdeel uit van een complex van boerderij en schuur.

Omschrijving

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met knipvoeg. Het zadeldak van het dwarsgeplaatste voorhuis is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, het lager geplaatste wolfdak van het bedrijfsgedeelte heeft een rietdekking. De vensters van de boerderij zijn grotendeels behangen met luiken en bevinden zich onder een strekkenlaag.

De voorgevel (noordgevel) heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een kroonlijst. De gevel heeft een symmetrische indeling met een centraal geplaatste entree met een paneeldeur onder bovenlicht. Aan weerszijden daarvan twee met luiken behangen T-vensters. Centraal boven de voorgevel is een dakkapel geplaatst met een T-venster binnen een houten omlijsting met klauwstukken.

In de linker zijgevel van het woonhuis (oostgevel) is ter plaatse van de begane grond een T-venster met luiken geplaatst. De onderverdieping aan de voet van de dijk heeft een schuifvenster en een tweelichtvenster. In de zijgevel van het stalgedeeelte zijn naast een deur onder een bovenlicht en twee kleine vensters, drie beluikte tweelichtvensters geplaatst met ter plaatse van de waterzolder twee vierruits vensters.

De rechter zijgevel (westgevel) is deels gepleisterd en voorzien van diverse, deels gemoderniseerde vensters en een erker. De achtergevel heeft een centrale dubbele deur, gevat in een gecementeerde lijst geflankeerd door staldeuren onder rollagen. In de top een halfrond venster.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19e-eeuwse boerderij met een bijzonder karakteristieke dijkligging.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een laat 19e-eeuwse boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis gebouwd in een Ambachtelijk- traditionele bouwtrant. De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De boerderij heeft ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex en is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende dijkligging.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516059. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal
eind 19e eeuw gebouwd

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver