Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516450
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82738/168
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden A 449
Eewal 67, 8911 GS te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

KAPPERSWINKEL MET BOVENWONING, in 1892 in neo-renaissancestijl met een opvallende winkelpui gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van architect Jurjen Bruns.

Kapper Chr.W. Habekottee vestigde zich op 17 september 1892 in dit pand, komende van Gouverneursplein 41. Tevoren woonde er de weduwe van een gezeten landbouwer, die in januari van dat jaar overleed. Hoogstwaarschijnlijk geschiedde de verbouw, die grotendeels op nieuwbouw neerkwam, in de tussenliggende maanden. Het pand is lange tijd in de oorspronkelijke functie in gebruik geweest; vanaf de jaren zestig opslagplaats voor auto-onderdelen. In 1978 wederom ingericht tot kapsalon en tot op heden in die functie gehandhaafd. Kort na deze vestiging werden enkele van de van de gevel gestolen koppen teruggevonden. Er zijn replica's van gemaakt en aan de gevel bevestigd. De bovenwoning is heringericht in studentenkamers die in matige staat van onderhoud verkeren.

Omschrijving

EXTERIEUR: Ingebouwd pand op een scheluwe plattegrond van twee bouwlagen en een afgeknotte schildkap. Voor het pand betegelde stoep met een hardstenen rand en (vernieuwde) stoeppalen met kettingen. De begane grond wordt geheel ingenomen door de winkelpui, bestaand uit een breed winkelvenster met kwartronde pasjes aan de bovenzijde, geflankeerd door winkeldeur (links) en toegangsdeur van de bovenwoning (rechts) - oorspronkelijk rechts geen deur, doch venster van een kantoortje - gevat tussen gecanneleerde pilasters, vanaf de tussendorpels voorzien van voorgeplaatste ronde zuiltjes, rustend op forse consoles met (replica's van) bebaarde mannenkoppen in vol reliëf en bekroond door flink geprofileerde kroonlijst. De gevel van de verdieping is gemetseld van roodbruine baksteen en voorzien van banden van kunststeen en dito neggen en sluitstenen in diamantkopvorm en beëindigd door een kroonlijst van metselvakken tussen profiellijsten en gegroefde consoles onder een geprofileerde lijstgoot. Het voorschild van de afgeknotte schildkap is gedekt met leien in maasdekking en voorzien van een brede kajuit met groot drielichtvenster, pilasters en kroonlijst met hijsstang. Achtergevel drie bouwlagen opgemetseld en gestuct; op de beganegrond breed vierlichtvenster en op de beide verdiepingen twee staande vensters. Achterbouw met keuken en toilet in jaren dertig op achterplaats gebouwd.

INTERIEUR: Kapperswinkel thans een ongedeelde ruimte met enkele oorspronkelijke interieuronderdelen, onder meer aan de voorzijde een kast, waarvan de onderzijde de paneeldeurtjes nog wel en de bovenzijde de deuren niet meer bezit; aan de achterzijde een smalle, hoge schouw in neo-renaissance-stijl met halfronde toog rustend op zware consoles en pilasters. De verdiepingsvertrekken bevatten nog een aantal oorspronkelijke elementen: op de eerste verdieping een neo-renaissance schouw en paneelbetimmering onder de vensters. Van de tweede naar de derde bouwlaag een zeventiende-eeuwse, althans oude spiltrap.

WAARDERING

Kapperswinkel met bovenwoning in neo-renaissance-stijl van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang

- vanwege de stijlzuiverheid van de neo-renaissance;

- de zeldzame, decoratieve, oorspronkelijke winkelpui;

- de ligging aan een monumentale straat, waarin dit pand een van de jongste verrijkingen vormt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kapsalon metbovenwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelflat

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bruns, Jurjen ; Stad Leeuwarden
architect / bouwkundige / constructeur
toeschrijving