Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516484
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/55
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden B 4179
Groentemarkt 7, 8911 JB te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

WINKELWOONHUIS gebouwd rond 1895 in de stijl van de Neo-Renaissance door een onbekende architect. In 1890, het jaar van zijn huwelijk, vestigde Jacobus Plet zich op Groentemarkt 7 als kruidenier . Mogelijk is hij de opdrachtgever van het huidige pand.De caduceus in de topgevel wijst naar handel. Thans is er op de begane grond een horecagelegenheid gevestigd. Het woonhuisgedeelte is in gebruik als kamerverhuurbedrijf. Het pand bestaat uit een deels onderkelderd voorhuis, een smalle geleding aan de achterzijde, die naar een achterhuis leidt en een binnenplaats. Mogelijk betreft het hier een ingrijpende verbouwing van een bestaand pand. Aan de linkerzijde voert een smalle, niet openbare steeg naar de binnenplaats.

Omschrijving

EXTERIEUR: Pand met gerende voorgevel van twee bouwlagen en een zolderverdieping van drie traveeën breed, waarbij de rechter (ingangstravee) iets smaller is. De driedelige winkelpui rust op een hardstenen basement. In het midden zit de (niet meer originele) winkeldeur, die geflankeerd wordt door twee gietijzeren halfzuilen. Links en rechts daarvan hoge winkelramen. De deur naar de woning wordt bekroond door een aedicule met wangen, dat een bovenlicht omvat. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerd fries, dat ter hoogte van de ingangstravee gekornist is. Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters in de linkertraveeën en een smaller venster in de ingangstravee, alle gesloten met korfbogen op negblokken en de boogvelden gevuld met (imitatie?) vlechtwerk. Geveltop en daklijst worden gedragen door een uit profielstenen opgebouwde , iets uit het gevelvlak komende lijst. De geveltop bevat een vierruitsvenster, bekroond door een hanekam, dat geflankeerd wordt door twee bakstenen pilasters, die gedragen worden door basementen met maskerkoppen. De geveltop wordt bekroond door een aedicula met wangen tussen twee kleine obelisken, waarvan het veld gevuld is met een rolwerkcartouche, die een caduceus in reliëf bevat. Het afgeknotte, omgaande schilddak is belegd met gesmoorde Friese golfpannen.

INTERIEUR: begane grond van voor en achterhuis geheel verbouwd tot pizzeria. In de achterkamer van het voorhuis bleven o.a. een zwartmarmeren schoorsteenmantel bewaard en een beschilderd stucplafond, dat echter door een verlaagd plafond geheel aan het gezicht onttrokken is. In het achterhuis bleef in het vertrek boven de kelder een balkenplafond bewaard. De trap naar de verdieping behield de geprofileerde leuning op ijzeren balusters en de gecanneleerde trappaal. In de grote kamer in het achterhuis bleven o.a. bewaard een stucplafond met geprofileerde lijsten en hoekstukken en een middenpartij in de vorm van vazen, bloemen en planten; een zwartmarmeren schoorsteenmantel met in de nis tegeltjes; geprofileerde vensteromlijstingen en een vensterbank met verdiepte panelen. In het voorhuis bevindt zich o.a. in de voorkamer een stucplafond met bladlijsten en een houten schoorsteenmantel. Op de zolderverdieping bleven o.a. de paneeldeuren in geprofileerde lijsten bewaard, benevens de originele kapconstructie.

Waardering:

Pand van architectuurhistorisch belang:

- vanwege de rijke neo-renaissancegevel met veel goed uitgewerkte details;

- vanwege de vrijwel ongerepte staat van de gevel, zelfs van de pui;

- vanwege de bewaarde interieuronderdelen;

- vanwege de ligging in de gevelwand van de Groentemarkt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver