Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517057
Complexnummer
517055 - Complex O.L. Vrouwe
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82736/56
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rucphen A 2102
Onze Lieve Vrouwestraat 108 A, 4735 AE te Zegge

Omschrijving

Inleiding.

De O.L. VROUW VAN ZEGGE KAPEL op is in sobere Neo-gotische stijl gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael. De kapel heeft een bedevaartstraditie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De in 1922 gebouwde kapel sluit qua hoofdvorm aan bij de voorgaande kapel.

Omschrijving.

De eenbeukige kapel met een schip van drie traveeën is voorzien van een westtoren op vierkante basis, een driezijdig gesloten transept en een vijfzijdige koorsluiting. De zadeldaken van schip en dwarsbeuk en de ingezwenkte achtzijdige torenspits zijn gedekt met leien in maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en voorzien van steunberen met afzaat, waartussen spitsboogramen met glas-in-lood. De toren met hoofdingang is gesitueerd aan de straatzijde. De toren is gebouwd als een in het muurwerk iets vooruitspringende bouwmassa en vormt als zodanig een spitsboogportiek voor de eiken paneeldeur met smeedijzeren beslag. Aan weerskanten hiervan een klein spitsboograam en op de hoeken van het schip steunberen. Onder de spits heeft de toren aan alle zijden een blinde spitsboog. Op de torenspits is een bewerkt smeedijzeren kruis geplaatst. Het noordelijke transept heeft alleen ramen, het zuidelijke heeft nog een tweede eiken toegangsdeur met siersmeedwerk, als bovenlicht een spitsboog met baksteen vorktracering.

Het inwendige is opgetrokken in schoonmetselwerk met wit geschilderde vlakken waarop florale motieven. De vloer is betegeld in donkerrood met geblokt randpatroon. De bakstenen graatgewelven zijn eveneens versierd met blad- en bloemmotieven. Tussen de lisenen die de bandribben ondersteunen bevindt zich een gepleisterde lambrisering. Deze was gedecoreerd met sjabloonschilderingen, maar is rond 1992 overgewit. De glas-in-loodramen zijn voorzien van figuratieve voorstellingen in stervormig medaillon. Deze bevatten scènes uit het leven van Jezus en Maria, zoals de geboorte van Maria en het lijden van Christus, de Wederopstanding, Maria Hemelvaart en haar kroning in de hemel. De aandacht is centraal gericht op een beeld van de Madonna met Kind in een glazen stolp. Het is een zeventiende eeuws beeld van Vlaamse herkomst. De zilveren ex-voto's uit de vorige en deze eeuw, zijn recent merendeels overgebracht naar de tegenover de kapel gesitueerde kerk.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme in de late negentiende eeuw en de heropleving van bestaande devoties. Het is tevens van architectuurhistorisch belang wegens de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en vanwege de wijze van inrichting. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in historisch-ruimtelijke relatie tot de wegenstructuur. Het gebouw heeft een hoge mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517055. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Bedevaartkapel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden