Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517130
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82700/118
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom F 6340
Lourdesplein 1, 4615 EX te Bergen op Zoom

Omschrijving

Inleiding.

De voormalige NOODKERK werd in 1918 gebouwd in Neo-Romaanse stijl naar ontwerp van architect Jac. van Gils, in afwachting van de nog te bouwen hoofdkerk, schuin achter de hulpkerk aan de Prins Bernhardstraat. Nadat deze O.L. Vrouw van Lourdeskerk tussen 1926 en 1928 voltooid werd, heeft het gebouw gediend als patronaat en parochiehuis. In 1976 werd het verbouwd tot wijkcentrum, waarbij de ramen, deur en interieur grondig werden gewijzigd.

Omschrijving.

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een basilicale opbouw. De plint is van donkerrode, de rest van de gevels van lichtrode machinale baksteen. Op het zadeldak van het middenschip en de lessenaardaken van de zijbeuken liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De voor- en zijgevels worden geleed door penanten annex steunberen. De centraal gelegen ingangspartij met topgevel waarin een lege driepasbeeldnis springt iets uit en heeft een afdekking van geverfde hardstenen platen en hoekblokken. De ingang met rondboog wordt geflankeerd door twee rondbogige blinde nissen. Links hiervan bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Immaculata virginii sacramentum die 27 maji MCMVII Jos S.A.M. de Meulemeester par." Boven de ingangspartij bevindt zich een tegeltableau dat over de gehele breedte van de middenbeuk doorloopt met de tekst: "Per Mariam ad Jesum". Hierboven een thans blind roosvenster met erboven en ernaast keperboogvormige blinde nissen met vorktracering. De middenbeuk wordt van de zijbeuken gescheiden door penanten met een hardstenen afdekblok. In elk van de vijf zijbeuktraveeën bevinden zich twee gekoppelde rondboogvensters met een doorlopende hardstenen onderdorpel en tandlijsten. Hierboven bevindt zich een keperboogvormige blinde nis in de voorgevel. De lichtbeuk heeft rondboogvensters met roedenverdeling, het muurwerk hiertussen is bekleed met leien in maasdekking.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en is van belang voor de typologische ontwikkeing van de noodkerk in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het werk van de architect Van Gils. Het heeft ensemblewaarde vanwege de situering voor de ontwikkeling van de stad. Als voorbeeld van een noodkerk is het pand belangrijk vanwege de typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Noodkerk Katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Romaanse stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gils, J. van ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur