Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517596
Complexnummer
517594 - Raoul Wallenbergplantsoen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82991/74
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gouda C 3473
BY Achter de Kerk 1, Gouda

Omschrijving

Inleiding

De Willem Vroesentuin, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen, behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555).

Omschrijving

De tuin heeft een gazon en een pad met daarlangs perken en hagen. De tuin wordt aan de zijde van Achter de Kerk ontsloten via een hek en aan de zijde van de kapel via een brug over de gracht. Er staan enkele oude bomen, waaronder een rode beuk, kastanje en twee acacia's.

Waardering

De tuin is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als kleinschalig vormgegeven plantsoen.

De tuin heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan, de Van der Vorm-kapel en het Willem Vroesenhuis.

De tuin heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang met de kapel, het hek en de omringende bebouwing. De bomen vormen een belangrijk beeldbepalend onderdeel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517594. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver