Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517615
Complexnummer
517614 - RijnlandMrP.A.PynackerHordijkgemaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82983/35
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gouda F 3703
Bij Schielands Hoge Zeedijk 71, 2802 RC te Gouda

Omschrijving

Inleiding

De sluizen zijn gebouwd in 1935/1936 in de stijl van het Functionalistisme. De open uitwateringssluizen bevinden zich in het stroomkanaal van de Gouwe tussen het gemaal Rijnland Mr. P.A. Pynacker Hordijk en de Hollandsche IJssel. De sluizen laten water uit naar de Hollandsche IJssel. Daarnaast keren de sluizen in gesloten toestand hoog buitenwater. De houten puntdeuren zijn vernieuwd in 1971.

Omschrijving

De gekoppelde sluizen bestaan uit twee identieke betonnen sluiskolken, die evenwijdig naast elkaar liggen. De sluishoofden zijn afgedekt door granieten dekplaten. De houten puntdeuren bestaan uit dubbele draaideuren. In geopende toestand bevinden de deuren zich in de deurkassen, die in de zijwanden van het sluishoofd zijn uitgespaard. In deze wanden bevinden zich tevens (aan de Hollandsche IJsselzijde) dubbele schotbalksponningen. Over de sluisdeuren zijn betonnen loopbruggen met ijzeren liggers geplaatst. Op deze bruggen bevinden zich ijzeren windwerken met windas en ijzeren kettingen. Via deze kettingen is het windwerk verbonden met de sluisdeuren. Op de sluishoofden bevinden zich twee enkele en (in het midden) één dubbele, ijzeren bedieningsinstallaties van de schotbalkdeuren. Aan de zijde van de Hollandsche IJssel bevinden zich ijzeren krooshekken, die vuil tegenhouden tijdens het inwateren. Langs de sluishoofden en loopbruggen zijn eenvoudige ijzeren hekken geplaatst.

Waardering

De sluizen, behorende bij het gemaal Rijnland Mr. P.A. Pynacker Hordijk, zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De sluizen zijn cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis van de sluizen en als onderdeel van het gemaal.

De sluizen vormen een functionele en situationele eenheid met de omliggende boezems, het gemaal en de Julianasluizen.

De sluizen zijn gaaf, zowel in hoofdvorm als detaillering en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517614. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1936
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver