Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518104
Complexnummer
518103 - Sandenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82786/43
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Langbroek A 1903
Langbroekerdijk A 28, 3947 BH te Langbroek

Omschrijving

Omschrijving

Het LANDHUIS is opgetrokken op een in hoofdvorm T-vormige plattegrond. De hoofdtoren heeft een vierkant grondplan en telt vier bouwlagen onder een ingesnoerd, achthoekig tentdak. Aan de voorzijde (oost) is dwars op de hoofdtoren een vleugel gezet op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder een plat zinken roevendak, dat aan drie zijden wordt beëindigd met achthoekige torens met torenhelmen. Tegen de achtergevel van het hoofdvolume is op elke hoek een toren geplaatst. De gevels zijn voorzien van cordonlijsten, kantelen, torenachtige elementen en balustrades. De vensters in de voor- en linker zijgevel van het hoofdvolume zijn over het algemeen voorzien van persiennes.

De voorgevel van de rechthoekige aanbouw telt boven een kelderverdieping met vensters twee bouwlagen. Het iets terugliggende middendeel bevat de hoofdentree, die bestaat uit een moderne (?) dubbele glasdeur met bovenlicht en zijlichten aan weerszijden. Voor de entree is een hardstenen bordes met vijf treden en basementen met gietijzeren tuinvazen. De tweede bouwlaag van het terugliggende middendeel bevat balkondeuren en vensters ter weerszijden, met lamberkijns. Ervoor is een balkon met een houten balustrade. De geveltop is als getrapte gevel uitgevoerd met een balkonhek en torenachtige pinakels op consoles. In het midden is het alliantiewapen van de familie Van Lynden geplaatst. Ter weerszijden van de entreepartij is de gevel geaccentueerd door torenachtige hoekelementen. De gevels zijn bekroond met een gietijzeren balustrade. In elke bouwlaag zijn twee vensters aangebracht. De hoektorens zijn, in beide bouwlagen, omgaand voorzien van vensters met lamberkijns dan wel als spaarveld uitgevoerd. De linker-, rechterzijgevel en de achtergevel van de hoofdtoren tellen alle drie vensterassen. De linkerzijgevel is uitgevoerd met twee cordonlijsten en bezit boven de vensters wenkbrauwen. Tegen de eerste bouwlaag is een houten aanbouw gezet. Op de hoek van de linkerzijgevel en de achtergevel is een toren geplaatst.

Het interieur is oorspronkelijk met eenvoudige schouwen, plafonds met ornamenten en badkamers. De indeling van de beletage is als volgt: Aan de zuidoostzijde bevindt zich in het midden een hal die toegang geeft tot de toren. Aan weerszijden van deze hal is een vertrek gelegen, waarvan de linker met twee torenkamers en de rechter met één torenkamer is uitgevoerd. De plattegrond van de hoofdtoren bestaat uit een drietal vertrekken, die uitkomen op een hal. Aan de zuidzijde is het trappenhuis gelegen met een bordestrap die de bouwlagen met elkaar verbindt. In de vertrekken aan de noordwestzijde en de zuidwestzijde zijn schouwen aangebracht met achttiende eeuwse bloemstillevens boven de haard. De eetkamer heeft een schouw met een spiegel en een grisaille met putti die sterrebeelden symboliseren. De tweede bouwlaag heeft een nagenoeg identieke indeling. In de noordwestelijke kamer is een marmeren schouw met spiegel en erboven een medaillon waarin geschilderd een Japanse voorstelling. De derde bouwlaag is nagenoeg identiek van indeling. In de vierde bouwlaag zijn rond een waterreservoir de bediendenkamers gesitueerd. Op de zolder staat, in een glazen kast, het torenuurwerk. De kelderverdieping herbergt de keuken met aanrecht, kasten en schouw alsmede een aantal kleinere vertrekken. De gang onder de aanbouw is uitgevoerd met kruisgewelven. Onder het terras aan de noordoostzijde van het kasteel liggen twee kelders, die een restant vormen van het in de achttiende eeuw gesloopte kasteel.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een door Tudor stijlmotieven gekenmerkte neo-gotische stijl. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van architect S.A. van Lunteren. Het landhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de onstaans- en bewoningsgeschiedenis. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518103. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1275
1325
globaal
verbouwing
1855
1865
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lunteren, S.A. van ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur