Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518201
Complexnummer
518200 - Stadspompen complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82759/171
Kadastrale aanduiding
Ravenstein A 1401
Ravenstein, Langs de straat, Marktstr

Omschrijving

Inleiding

Het betreft een markant op het eeuwenoude Ravensteinse marktplein gesitueerde STADSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Op foto's uit de eerste helft van de twintigste eeuw is te zien dat de pomp bekroond werd door een (later aangebrachte) lantaarnpaal; deze is niet meer aanwezig.

Omschrijving

De gietijzeren waterpomp heeft de vorm van een classicistisch gedetailleerde kolom met achthoekige, door middel van terugliggende rechthoekige vlakken gecanneleerde schacht, rustend op een achtkantige sokkel en een vernieuwd hardstenen basement. De schacht heeft een gietijzeren bekroning met getordeerde, gestileerde florale motieven. Aan de zijkant is een smeedijzeren, gekrulde pomparm te bedienen, waardoor het water via een zuiger in de kolomcilinder omhoog gehaald wordt en via de tuit of kraan aan de voorzijde naar buiten stroomt.

Waardering

De stadspomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening en als voorbeeld van een technische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden als historisch straatmeubilair dat bijdraagt aan de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518200. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp Stadspomp

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1845
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden