Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518207
Complexnummer
518206 - R.K.kerkhof complex Molensingel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82758/182
Kadastrale aanduiding
Ravenstein A 912
Ravenstein, Nabij Kerk, Molensingel

Omschrijving

Inleiding

Het neo-gotische PIJLERHEK MET POORT, dat de R.K. begraafplaats scheidt van de Molensingel, bestaat uit een negental circa twee meter hoge bakstenen pijlers met kunst- en hardstenen basementen en dekplaten.

Omschrijving

Elke pijler heeft aan de zijde van de Molensingel een kruisvormige nis. Tussen de hekpijlers staat een deels smeedijzeren, deels gietijzeren pijlpuntenhekwerk, dat voor een deel in oude vorm vernieuwd is. Ter hoogte van het middenpad van de begraafplaats ligt het hekwerk iets terug van de straat. Hier staan twee identieke bakstenen hekpijlers, doch nu bekroond met siervazen en met hardstenen basement en dekplaat. De hoge bakstenen toegangspoort bestaat uit twee ca. vier meter hoge, overhoeks geplaatste, bakstenen pijlers, waartussen een bakstenen wimberg is geplaatst.

Twee hekpijlers schoren de poort en zijn met de poortpijlers verheeld. Op alle vier de hardstenen dekplaten is een gebeeldhouwde schedel geplaatst, rustend op gekruiste botten. Op de zandstenen sluitsteen in de rondboog van de wimberg is een vlammende gevleugelde zandloper afgebeeld. Het hekwerk van de poort is ten dele vernieuwd, eindigt in de vorm van een ezelsrugboog en is versierd met florale motieven. De poort wordt bekroond door een smeedijzeren kruis.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518206. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler Pijlerhek met poort
Nee Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg Calvariegroep
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1870
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Priestergraf

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Asseldonk, A. van ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker