Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518273
Complexnummer
518271 - Hortus Botanicus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82924/101
Kadastrale aanduiding
Amsterdam O 4362
Plantage Middenlaan 2 A, 1018 DD te Amsterdam
Plantage Middenlaan 2 B, 1018 DD te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In oorsprong 17de-eeuws, doch in 1862 in chaletstijl verbouwde HORTULANUSWONING, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus, onderdeel van het complex Hortus Botanicus.

NB. Dit gebouw werd reeds getoond op de titelpagina van Caspar Commelins 'Rariorum Plantarum Horti Medici Amstelaedamensis Historia', 1701.

Omschrijving De hortulanuswoning sluit aan de linkerzijde tegen het belendende Hugo de Vries-laboratorium; aan de rechterzijde verbindt een lagere aanbouw de eigenlijke woning met de gemetselde pijler van de toegangspoort. In deze aanbouw verder een eenvoudige ingangspartij met deur en bovenlicht. De woning heeft één bouwlaag en is vijf traveeën breed. Het met zwarte pannen pannen gedekte schilddak heeft aan de voorzijde een forse, drie traveeën brede dakkapel, waarvan de aankapping windveren en decoratief houtwerk langs de randen heeft. Ook de waterkeringen boven de vensters zijn voorzien van houtwerkdecoratie. Links en rechts van de dakkapel staat een opengewerkte houten balustrade. De gevels zijn gepleisterd en lichtgroen geschilderd. De vensters bevatten roedeverdeelde schuiframen.

Waardering Tuinmanswoning van algemeen belang vanwege zijn ouderdom, vanwege de architectuurhistorische waarden en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518271. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K) Tevens poortgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1875
1875
globaal
Oorspronkelijk gebouwd ca. 1683.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Invloed van de chalet-stijl na de verbouwing van 1875.