Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518300
Complexnummer
518298 - Utrecht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82917/93
Kadastrale aanduiding
Amsterdam F 5931
Damrak 26, 1012 LJ te Amsterdam
Damrak 27, 1012 LJ te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving Winkelmagazijn in 1904-1906 gebouwd naar ontwerp van Kropholler & Staal, deel uitmakend van het complex "De Utrecht". Op een rechthoekige plattegrond gerealiseerd winkelmagazijn bestaande uit een begane grond en drie verdiepingen onder een zadeldak met pannen. Het pand bestaat uit een geraamte van getrokken ijzeren kolommen met gietijzeren opleggingen en is bekleed met blokken grijskleurige natuursteen. De gevel eindigt in een tuit waarvan de schuine zijden zijn voorzien van vlechtwerk en een halverwege geplaatste uitkraging. De drie verdiepingen liggen iets teruggerooid achter verticaal geplaatste doorlopende kolommen. De daartussenliggende vlakken zijn geheel opgevuld met vensterpartijen. Boven deze verdiepingen een oranjekleurig tegeltableau waarin met witte letters UTRECHT. De geveltop is voorzien van drie gekoppelde vensters tussen natuurstenen stijlen. Ter hoogte van de vliering een diepliggende rondboogvormige vensteropening. Gevel aan de Karnemelksteeg voorzien van doorlopende kolommen over alle verdiepingen. Smalle venstertravee doorbreekt de uitkragende gootlijst en eindigt in een vierkante dakkapel. Onder de gootlijsten een oranjekleurig tegelfries. De natuursteen van de gevel is plaatselijk voorzien van eenvoudig gestileerd reliefwerk.

Waardering

Winkelmagazijn behorend bij het complex 'De Utrecht' van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als uiting van het opkomend verzekeringswezen en tegelijk als exponent van het transformatieproces van het Damrak dat rond de eeuwwende in een snel tempo van een woonbuurt veranderde in een winkel- en kantoorstraat. Van architectuurhistorische belang als voorbeeld van een in hoofdopzet traditionele vormgeving met moderne accenten (b.v. grote glasoppervakken.) Verder van belang als onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518298. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Americanisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Staal, J.F. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
In associatie met A.J. Kropholler