Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518414
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82903/125
Kadastrale aanduiding
Amsterdam G 8159
Recht Boomssloot 52, 1011 EC te Amsterdam

Omschrijving

Op de hoek van Recht Boomssloot en Korte Koningsdwarsstraat in 1929-1930 tot stand gekomen LAGERE SCHOOL op christelijke basis, genaamd de Jan de Liefde-school, naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van A. Ingwersen in opdracht van de Vereniging tot Heil des Volks bij monde van plaatsvervangend voorzitter M. Lasthuis. De gewapend betonwerken zijn uitgevoerd door G. Lotgerink.

N.B In 1977 veranderd in buurthuis 'De Boomspijker' door architectenbureau Joh. Nust BNA.

Omschrijving

Op een samengesteld rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken schoolgebouw bestaande uit drie bouwlagen en een kapverdieping. Het gebouw bestaat in feite uit twee tegen elkaar geplaatste bouwvolumen: een langwerpig deel onder een schuinoplopend plat dak met op de hoek met de Korte Koningsdwarsstraat een dwars daarop geplaatst en tevens hoger opgetrokken bouwdeel met puntgevel onder een zadeldak, beide bedekt met zwarte pannen. Aan de rechterzijde is het gebouw voorzien van een boven de goothoogte uitkragend muurvlak met schoorsteen. Aan de voorzijde is de gevel voorzien van twee over meerdere verdiepingen lopende erkers met grote verticaal geplaatste laddervormige vensters met glas-in-lood, doorlopend om de hoeken. Boven de twee erkers elk een door de overkragende gootlijst brekend venster met onderverdeling. Gelijkstraats en op de verdiepingen in het middenvlak vertonen zich kleine meest per drieën gekoppelde vensters waarboven door het muurvlak snijdende horizontaal geplaatste en door roeden veelvuldig in ruitjes onderverdeelde bovenlichten, sommige nog voorzien van glas-in-lood. De zijgevel aan de Korte Koningsdwarsstraat is eveneens voorzien van bijzonder gevormde en door roeden veelvuldig onderverdeelde vensters. Op de hoek bevindt zich een gemetselde en hoog boven de gootlijst doorlopende schoorsteen.

De achtergevel is voorzien van regelmatig geplaatste grote vensters.

Waardering

Voormalige Jan de Liefde-school van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en wegens het belang van het object als bijzondere uiting van een sociaal-culturele ontwikkeling alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarden en de bouwstijl met bijzondere detaillering.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Christelijke school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1930
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ingwersen, A. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Lotgerink, G. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur