Actualiteit gegevens: 23-11-2018

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518424
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17815/39
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121573 - 487672

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek met de Oudebrugsteeg in 1903-1904 gerealiseerd KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Art Nouveau-stijl van J.W.F. Hartkamp in opdracht van B. Sanders namens de fa. B. Sanders & Zoon. In het gebouw bevonden zich verder nog een bierkelder en een fotografisch atelier op zolder.

Omschrijving

Geheel in natuursteen opgetrokken voor- en zijgevel: basement in graniet, parterre in hardsteen, verdiepingen in zandsteen. Pand bestaat uit souterrain, begane grond, drie verdiepingen onder een schilddak.

Gevel Damrak vier vensterassen breed. In rechter vensteras bevindt zich de ingang geplaatst in een portaal en toegankelijk via een hardstenen uit zes treden bestaande stoep. De ingang van het portaal is getoogd. Portaal inwendig nog voorzien van een tegellambrizering. Houten deur naar vestibule met tracering in Art Nouveau-stijl. Links naast de ingang groot rondboogvormig venster met Art Nouveau-tracering. De vensterboog wordt geaccentueerd door een natuurstenen omlijsting op gebeeldhouwde consoles. Rechtertravee toont erker over twee verdiepingen met bovenliggend balkon achter een ajour bewerkte borstwering tussen gestileerd gebeeldhouwde natuurstenen posten. De erker rust op zware consoles. Erkervenster ter hoogte van tweede verdieping toont Art Nouveau-tracering. De gekoppelde rondboogvormige vensters op de derde verdieping tonen een omkadering in Moorse trant. Dit geldt ook voor het balkonvenster, welke ook nog voorzien is van een Art Nouveau-tracering. De natuurstenen overkragende gootlijst is op regelmatige afstand voorzien van waterspuwers in de vorm van gestileerd gebeeldhouwde drakenkoppen. In de top een Vlaamse gevel met Moorse vensteromlijsting en Art Nouveau venstertracering. Daarnaast (rechts) een dakkapel met spits torentje.

Gevel Oudebrugsteeg vier vensterassen breed. Gelijkstraats rondboogvormige ingang met ijzeren sierhek naar souterrain. Rondboog wordt geaccentueerd door een natuurstenen omlijsting op gebeeldhouwde consoles. Twee vensters aan weerszijden met Art Nouveau-tracering en omlijstingen op gebeeldhouwde consoles. De bovenlichten van de meeste vensters in de zijgevel zijn nog voorzien van het oorspronkelijke glas-in-lood. De vensteropeningen ter hoogte van eerste en tweede verdieping rechthoekig; ter hoogte van derde verdieping rondboogvormig en voorzien van omlijstingen in Moorse trant. Onder de gootlijst waterspuwers. In de top een Vlaamse gevel. Daarnaast een dakkapel met spits toelopend torentje.

Interieur. Het interieur toont nog diverse oorspronkelijke onderdelen zoals glas-in-lood, houten lambrizeringen en tegelwerk.

Waardering

Kantoorpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het gevelontwerp. Bovendien van cultuurhistorisch belang als exponent van de verandering van het Damrak, rond 1900, van een woonstraat in een winkel- en kantoorstraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDamrak371012 LKBinnenstadAmsterdam
NeeDamrak381012 LKBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw
Neeoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaCafé

Bierkelder

Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisAtelierwoning

Fotografisch atelier

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AMSTERDAM FF5891

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19031904exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hartkamp, J.W.F. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur