Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518643
Complexnummer
518641 - Terrein ZLSM
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82639/28
Kadastrale aanduiding
Simpelveld C 2252
Bij Vroenkuilerweg 1, 6369 WB te Simpelveld

Omschrijving

Inleiding

Spoorwegwatertoren behorend tot het stationscomplex Simpelveld.

De watertoren werd gebouwd in 1929. De toegepaste bouwstijl is Functionalisme. De watertoren werd gebouwd door aannnemer Meijer uit Kunrade ten behoeve van de zogenoemde Miljoenenlijn. In de onmiddellijke omgeving van de watertoren bevindt zich de plek waar oorspronkelijk de stalen draaischijf voor locomotieven was gesitueerd. Tevens bevindt zich hier een waterput met hierop een authentieke vulinstallatie voor het bijtanken van de waterreservoirs van locomotieven.

Omschrijving

Spoorwegwatertoren. De 9 meter hoge watertoren heeft een achtzijdige bakstenen onderbouw en een ver uitkragend betonnen reservoir zonder ommanteling. Metselwerk in kruisverband. Het betonnen reservoir heeft een plat dak. Een scheidingswand deelt het reservoir in twee compartimenten. Aan de buitenkant een stalen trap waarlangs men op het dak van het waterreservoir kan komen. In de onderbouw een rechthoekige stalen deur en een rechthoekig venster. In het interieur van de onderbouw is een kachel aanwezig die in de winter moest voorkomen dat het water in het reservoir zou bevriezen.

Het restant van de draaischijf voor locomotieven bestaat uit een grote ring gemetseld in baksteen met een hoogte van ongeveer twee meter en een doorsnede van ongeveer 15 meter, die deels boven het maaiveld uitsteekt. De waterput is vierkant van vorm met in het midden de metalen vulinstallatie bestaande uit een kolom van ongeveer vier meter hoogte met hieraan aan de bovenzijde een metalen buisarm.

Waardering

De spoorwegwatertoren met draaischijf, waterput en vulinstallatie bezit als onderdeel van het stationscomplex Simpelveld cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. De watertoren bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur en het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde bezit de watertoren met draaischijf, waterput en vulinstallatie als essentieel onderdeel van het grotere stationscomplex met station, seinhuisjes en overige infrastructuur. De watertoren is tenslotte van belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Spoorwegwatertoren met draaischijf, waterput en vulinstallatie zijn van algemeen belang wegens de betekenis voor de geschiedenis van bedrijf en techniek met name voor die van het stoomtijdperk, een relatief kort hoofdstuk uit de geschiedenis van de techniek, in het bijzonder die van de spoorweghistorie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518641. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Watergebouw spoorwegwatertoren

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden