Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519114
Complexnummer
519112 - St.Franciscus Xaverius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82641/3
Kadastrale aanduiding
Teteringen B 3780
Bij Arnold Janssenlaan 1, 4847 DK te Teteringen

Omschrijving

Inleiding

De BEGRAAFPLAATS van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius is in 1927 in gebruik genomen en ligt ten noord-oosten van de kapel, aan het eind van een lange beukenlaan. Het kruisbeeld dateert ook uit die tijd, de kruiswegstaties aan de buitenrand zijn van recente datum en vallen buiten de Rijksbescherming.

Omschrijving

Het rechthoekige terrein wordt doorsneden door een middenpad, dat leidt naar een Calvarieberg met houten kruis en Corpus uit ca.

1930. Langs het pad bevinden zich rijen van telkens vier kruisen.

De kruisen zijn van gietijzer en hebben een eenvoudige, Neo- gotische vorm. Het oudste dateert uit 1927, hieronder rust broeder Christophorus Knaub, in leven kok van het missiehuis.

Waardering

De begraafplaats is van algemeen belang. Zij maakt deel uit van een complex van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden. Het geheel heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519112. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing