Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519315
Complexnummer
519331 - Scheybeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/145
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Beverwijk A 10068
Beverwijk A 11855
Beverwijk A 5597
Beverwijk A 10710
Beverwijk A 11854
Beverwijk A 10544
Beverwijk A 6590
Bij Velserweg 2, 1942 LD te Beverwijk

Omschrijving

Omschrijving van de HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2)

Het hoofdelement in het park vormt de grote slingervijver die in het zuidelijke deel eindigt in een zwierige krul. De vijver is oorspronkelijk kleiner geweest en bestond alleen uit het deel met de krul vóór het huis. Dit deel moet tussen 1840 en 1892 gegraven zijn. Later is de vijver naar het noorden toe vergroot. In deze vijver mondt de Scheibeek thans uit. Dit deel van de beek, ten noordwesten van de vijver is feitelijk het enige element dat resteert aan de oorspronkelijke 17de-eeuwse tuinaanleg. Over een deel van de beschoeiing worden nog steeds de jeneverkruiken aangetroffen die hier in 1905 zijn aangebracht. Ten oosten van de vijver ligt het hoofdhuis. De toegangslaan vanaf de Velserlaan vertoont de vorm van een cirkelsegment, dat zich ter plaatse van het huis verbreed. Het deel van de laan voor het huis is niet in gebruik, zodat men het huis thans via de achterzijde benadert. Het voorste deel van de laan moet in oorsprong de 18de-eeuwse oprijlaan zijn, die enigszins verlegd is tot een meer gebogen verloop. Ten noordwesten van de vijver strekt zich het deels glooiend aangelegde parkbos uit. Hierin worden slingerpaden aangetroffen en grote boomgroepen bestaande uit in hoofdzaak iepen, kastanjes en beuken. Er is een onderbegroeiing van stinseplanten. De topografische kaart uit 1903 toont aan dat ter plaatse van de huidige speelweide en de rozentuin een afwijkend gebruik van het parkbos was. Gezien de forse tuinmuur was dit vermoedelijk een moestuin. Hoewel de invulling van dit gebiedje dus recent is, is de plek en de vorm globaal tot de historische aanleg terug te voeren. Ook het huidige dierenweitje staat op deze kaart als weiland aangegeven. De volière en het dienstgebouwtje ten noordwesten van het huis zijn waarschijnlijk kort na 1900 gebouwd. In de WOII werd in het zuidelijke deel van het park een schuilkelder gebouwd, als kleine heuvel herkenbaar. Het betreft hier dus niet zoals wel eens vermoed wordt een ijskelder.

Waardering:

De HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG is van belang - vanwege de historisch belangrijke Scheibeek - als voorbeeld van een bescheiden, maar karaktervolle 19de-eeuwse aanleg in landschappelijke stijl;

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519331. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg Historisch park en tuinaanleg

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing