Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519329
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82818/81
Kadastrale aanduiding
Rijsbergen H 3464
Sint Bavostraat 18, 4891 CJ te Rijsbergen

Omschrijving

Inleiding.

Voormalig RAADHUIS in late Neo-Classicistische stijl uit 1923, tot stand gekomen door verbouwing van een openbare school. De school werd in 1872 gebouwd samen met een onderwijzerswoning. In 1895 waren er vier afzonderlijke lokalen, in 1914 uitgebreid tot zes. Het raadhuis ligt in de kom van het dorp met voor- of noordgevel aan de St. Bavostraat.

Bij de verbouwing tot raadhuis werd in de oostelijke vleugel een brand- spuitenhuis ingericht. Nu is hier de kamer van de burgemeester. In de jaren zestig van de 20ste eeuw werd aan de zuidkant het raadhuis uitgebreid met een nieuwe secretarie. Dit gedeelte valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het langwerpige raadhuis dat één bouwlaag bevat, heeft een schilddak met aan de westkant een tuitgevel en aan de oostkant een dakschild. Het dak heeft hoekschoorstenen en in het midden een achtzijdig opengewerkt torentje met luidklok.

De ramen zijn kruisvensters met een vierentwintig-ruitsverdeling. Het dak is belegd met de Tuile du Nord, het torentje met leien. Oorspronkelijk was de voorgevel van het raadhuis symmetrisch van opzet en zeven traveeën breed. Na het bijtrekken van het brandspuitenhuis rond ca. 1950 zijn het er negen geworden. De westelijke zijgevel heeft twee traveen. De oostgevel is blind. Het raadhuis ligt in zijn geheel op een basement van robuust pleisterwerk. De monumentale ingang heeft een bordes met balustrade en aan weerskanten een trap. De ingang wordt geaccentueerd door een driehoekig fronton gedragen door vier pilasters. In het fronton het gemeentewapen van Rijsbergen en het jaartal 1923. De gevels zijn voorzien van blokpleisterwerk met hoekpilasters, een zware kroonlijst en fries. Rond de muuropeningen geprofileerde stuclijsten met een sluitsteen als bekroning.

Waardering.

Het raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het plaatselijk bestuur in de bestaande structuur, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het raadhuis op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en detaillering. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact
verbouwing
1960
1965
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden