Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519392
Complexnummer
519387 - Lofvers
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82947/82
Kadastrale aanduiding
Dieren U 1698
Zutphensestraatweg 32, 6953 CL te Dieren

Omschrijving

Inleiding

Eenvoudige vrijstaande RENTENIERSWONING genaamd ONS PLEKJE met TUINHEK, gebouwd in 1868 in traditionele trant met aan het Neo-Classicisme ontleende elementen zoals geblokte pilasters en een symmetrische gevelindeling. Het pand heeft een ruime voor- en achtertuin. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een ijzeren hekwerk.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De woning heeft een omlopende gepleisterde grijs geschilderde plint. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries en een eenvoudige kroonlijst waarin de goot.

De symmetrische ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed. Op de hoeken bevinden zich natuursteen imiterende gestucte gebosseerde geblokte pilasters waaromheen het hoofdgestel gekornist is. De vensters in de eerste en derde travee worden afgesloten door anderhalfsteens rollagen en zijn voorzien van zesruits schuiframen. Beide vensters zijn van opgeklampte luiken en houten lekdorpels voorzien. De ingangsdeur gelegen in de middentravee wordt omlijst door gestucte natuursteen imiterende gebosseerde blokken. Het bovenlicht bevat een gietijzeren levensboom. Boven de middentravee bevindt zich een brede bakstenen dakkapel onder een flauw hellend zadeldak voorzien van een uitgezaagde sierende daklijst met in de top een eenvoudige makelaar. Op de hoeken van de dakkapel bevinden zich eveneens gebosseerde in stuc uitgevoerde blokken. De dakkapel bezit twee door een steens strek afgesloten vensters die ieder voorzien zijn van dubbele openslaande ramen.

De LINKER ZIJGEVEL bezit twee door een anderhalfsteens strekken afgesloten vensters met zesruits schuiframen en luiken.

De ACHTERGEVEL heeft diverse wijzigingen ondergaan. Links bevindt zich een niet-oorspronkelijk driedelig enigszins storend venster. In de gevel boven het venster is de strek nog aanwezig van het oorspronkelijke venster dat waarschijnlijk uitgevoerd was als die in de voorgevel. In het middentravee bevindt zich een door een anderhalfsteens strek afgesloten deur met een tweeruits bovenlicht en een gietijzeren levensboom. Boven de middentravee bevindt zich een het hoofdgestel doorbrekende bakstenen dakkapel onder een flauw hellend zadeldak waarin zich drie vensters bevinden met vernieuwde dubbel openslaande ramen. Rechts bevindt zich een gepleisterde aanbouw van één bouwlaag onder een lessenaarsdak. De aan de tuinzijde gelegen gevel bezit een klein vierruits draairaam met diefijzers en een houten luik. De rechter zijgevel bezit een tweeruits schuifraam en een opgeklampte houten deur.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit twee door een anderhalfsteens strekken afgesloten vensters met zesruits schuiframen en opgeklampte houten luiken.

In het INTERIEUR zijn onder meer de volgende oorspronkelijke elementen bewaard gebleven: een gang met een witmarmeren vloer, geprofileerde deuromlijstingen. De kamers-en-suite bezitten nog twee eenvoudige zwartmarmeren schoorsteenmantels.

Het TUINHEK, dat de voortuin van de weg scheidt, heeft eendoorgang met een dubbel draaihek.

Waardering

RENTENIERSWONING met TUINHEK uit 1868.

Architectuurhistorische waarde:

- De rentenierswoning is van belang als goed voorbeeld van een kleine doch statige rentenierswoning uit het derde kwart van de negentiende eeuw in een traditionele vorm met aan het Neo-Classicisme ontleende elementen.

- De rentenierswoning is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Het pand is ondermeer voorzien van voor de bouwtijd karakteristieke gepleisterde en geblokte gepleisterde hoekpilasters.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex door Lofvers ontworpen villa's. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519387. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Neo-Classicisme
invloeden