Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519463
Complexnummer
519461 - Complex Suiker Unie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82797/153
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Dinteloord B 472
Noordzeedijk 113, 4671 TL te Dinteloord
Noordzeedijk 115, 4671 TL te Dinteloord

Omschrijving

Inleiding.

Het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) uit 1909 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl is midden op het fabrieksterrein gelegen en ingebouwd door jongere productiegebouwen. Het is gebouwd voor de opslag van suiker in stukgoed en is als zodanig in gebruik geweest tot de jaren zestig, toen de suiker als bulkgoed werd opgeslagen. Nu is het in gebruik als emballagemagazijn.

Omschrijving.

Het hoogopgaande suikerpakhuis op rechthoekig grondplan heeft een betonnen casco, opgevuld met machinale ijsselstenen. De centrale beuk heeft een schaaldak, belegd met bitumen, evenals de lessenaarsdaken van beide zijbeuken. De betonnen lisenen in de voorgevel, op de hoeken en op de scheiding van de midden- en zijbeuken, lopen uit in licht geprofileerde pinakels die boven de betonnen daklijst uitsteken. In de zijwanden van de verhoogde middenbeuk zijn vensters geplaatst. In de topgevel van de voorgevel is een licht getoogd venster met vijfdelig raam geplaatst. In beide zijvleugels van de voorgevel is een rondvenster met ijzeren raam geplaatst. De overige gevelopeningen zijn in later tijd gewijzigd. De topgevel wordt doorsneden door een iets uit het midden geplaatste, omhuisde transportband, die door het gehele pakhuis heen loopt. Trekspanten houden het schaaldak bijeen. Beide zijbeuken hebben een betonnen verdiepingvloer, steunend op ijzeren, geklonken vakwerkstaanders.

Waardering.

Het suikerpakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (de Suikerhoek) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Het heeft bouwhistorische waarde als vroeg voorbeeld van betonconstructie. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. In samenhang met de suikerpakhuizen uit 1922 en 1926 en de niet voor bescherming voorgedragen naoorlogse suikersilo's, geeft het een compleet beeld van de historische ontwikkeling van de Nederlandse suikeropslag. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als suikerpakhuis in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519461. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Overslagobject Betreft bietengor
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw Betreft suikerpakhuizen
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw Betreft suikerpakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact
Betreft onderdeel 3
verbouwing
1922
1926
exact
Betreft bouw pakhuizen onderdeel 4
verbouwing
1927
1927
exact
Betreft bouw onderdeel 5
verbouwing
1952
1952
exact
Betreft uitbreiding onderdeel 5

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
Betreft onderdeel 4
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Betreft onderdeel 3
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Betreft onderdeel 4