Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519482
Complexnummer
519331 - Scheybeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82806/128
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Beverwijk A 11854
Bij Velserweg 2, 1942 LD te Beverwijk

Omschrijving

Omschrijving: VOLIERE en DIENSTGEBOUWTJE (6a en 6b)

Ten noordwesten van het hoofdhuis liggen achter elkaar de vroeg 20ste -eeuwse volière (6A) en een klein DIENSTGEBOUW (6B). De grote volière (6A) bestaat uit twee paviljoens verbonden door een tussenlid omgeven door een kooi van gaas. Het geheel heeft één bouwlaag met hoge schilddaken met zink gedekt en met een crete bekroond. De getoogde vensters hebben ijzeren roede verdeelde ramen. De ruimtes zijn ingericht met nestkasten en overnachtingsplaatsen. Het DIENSTGEBOUWTJE (6B) is een rechthoekig, aan één zijde driezijdig uitgebouwd bouwwerkje van één bouwlaag. De kap is vervangen door een plat dak. De getoogde venstes zijn dichtgezet. Het bouwwerkje is buiten gebruik.

Waardering:

De VOLIERE en het DIENSTGEBOUW zijn van belang - vanwege de ensemble waarde en als functioneel en decoratief onderdeel van de buitenplaats; - als voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse historiserende bouwstijl; - als voorbeeld van een relatief zeldzaam gebouwtype.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519331. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
vroeg 20e eeuwse historiserende bouwstijl