Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519546
Complexnummer
519545 - Zwijnsbergen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82757/16
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Helvoirt D 4534
Helvoirtsestraat 6, 5268 BB te Helvoirt

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW met aangebouwde oranjerie en koetshuis annex stalruimte, gedeeltelijk omgracht; hoofdgebouw op L-plattegrond, in oorsprong wellicht vroeg 16e eeuws, verbouwd en uitgebreid in 1817 en in de jaren 10 en 60 van de 20e eeuw gerestaureerd; bakstenen gebouw met trapgevels op de smalle zijden; de oostelijke staat in de gracht; tussen de trapgevels een met leien gedekt zadeldak; aan de zuidzijde hierop instekend drie lagere schilddaken en een zadeldak met trapgevel, alle vier onderling parallel en met lei gedekt; in het verlengde van laatstgenoemde een korte lagere vleugel met trapgevel onder zadeldak met grijze pannen. Op één der schilddaken een klokkenstoeltje met 18e eeuwse klok. Westelijk aan de noordelijke langsgevel (= voorgevel), in de oksel met het koetshuis, een zeskante toren met hoekblokken en nissen onder dubbelgebogen klokvormig dak met leien. Op de kelderverdieping twee bouwlagen met empirevensters in vijf traveeën: achtlichts met houten zwikvullingen (licht verhoogde piramidevorm met drie facetten) in de halfronde bovenlichten op de parterre en zeslichts op de verdieping. Ingangspartij in het midden van de voorgevel met dubbele deur.

Inwendig: empire stucplafonds, dubbele deuren, schoorstenen, waarvan één met stucreliëf, voorstellende spelende putti met leeuw.

Op de noordwesthoek van het hoofdgebouw sluit het koetshuis met stalruimte aan, XVIII; baksteen, één hoge bouwlaag onder schilddak met grijze pannen; aan noordzijde een topgevel met twee ronde poortdeuren met sluitstenen met de jaartallen 1927 en 1928. Inwendig: paardenstallen met smeedijzeren ruiven, wanden bekleed met groenblauwe gemarmerde tegels, diagonaal geplaatst.

Aan de zuidzijde van de westgevel van het koetshuis sluit loodrecht daarop de oranjerie aan; baksteen, één bouwlaag onder schilddak met grijze pannen; Meerruitsvensters.

Waardering:

HOOFDGEBOUW c.a. van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en bouwhistorische waarden - vanwege de cultuur- en kunsthistorische waarden

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing