Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519729
Complexnummer
519728 - Baak
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/6
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Steenderen P 1440
Wichmondseweg 19, 7223 LH te Baak

Omschrijving

Onderdeel 1

Omschrijving

HUIS, XVIII-b, met behoud en gebruikmaking van middeleeuws muurwerk; in 1880 aan de zuidoostzijde uitgebreid met blokvormig bouwlichaam; de plattegrond had tot deze uitbreiding de gedaante van een winkelhaak met scherpe hoek; door deze vergroting is hij min of meer U-vormig geworden. In de oude vleugel van rond 1738 bevindt zich vlak naast de nieuwe vleugel van 1880 de poort met doorrit, die oorspronkelijk van de middeleeuwse voorburcht naar het plein achter deze vleugel leidde. Aan de noordoostzijde (waar het huidige voorplein met de bouwhuizen zich bevinden) wordt de poortboog omlijst door Dorische pilasters, waarop de aanzetten van een fronton, eindigende in voluten; hiertussen het wapen van Baak met leeuwen als dragers; gehele gebouw wit gepleisterd en met schilddaken (met grijze pannen) op twee bouwlagen met kelderverdieping; alle ramen met T- en H-vensters en getoogde zandstenen omlijstingen; getoogde meerruits dakkapellen met vleugelstukken; dakruiter met ingesnoerde leigedekte spits en windvaan op daknok midden boven de poortdoorgang. Hoofdingang in de zuidoostgevel van de noordvleugel: met bovenliggend raam fraai omlijst in Lod. XIV-stijl; boven de dubbele deur alliantie wapens Van der Heyden - Van Hertefeldt. Aan de korte westgevel van de noordvleugel een houten waranda, 1869.

Inwendig o.m.: trappartij en deuren in Lod. XIV-stijl, XVIII-b; enkele stucplafonds uit latere tijd, XIXa-b.

Waardering

Het HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de cultuurhistorische en architectonische waarden, met name vanwege de unieke getoogde zandstenen vensteromlijstingen;

- als centrum van de historische parkaanleg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519728. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing