Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520167
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82834/11
Kadastrale aanduiding
Aarle-Rixtel A 2614
Dorpsstraat 7, 5735 EA te Aarle-Rixtel

Omschrijving

Inleiding.

PASTORIE, nu in gebruik als Ursulinenklooster "Huize Angela", gebouwd in circa 1895 in Neo-Renaissancestijl. Als gevolg van de gewijzigde functie is aan de achterzijde, in de voormalige pastorietuin een nieuwe bouwmassa op L-vormige plattegrond tegen het pand geplaatst. Dit gedeelte wordt niet beschermd.

Het pand bevindt zich aan de Dorpsstraat, naast de kerk, in de kern van Aarle-Rixtel.

Omschrijving.

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met leien en voorzien van een overstek met gootlijst. De voorgevel is vijf traveeën breed en voorzien van een middenrisaliet. Tegen de linker zijgevel is een uitbouw met afgeschuinde zijden, onder een flauw hellend dak, geplaatst. Hierin bevindt zich een gevelsteen met opschrift "P.C.P./H.DE BEER PAR/IN/.../1894". Daarachter, tegen de hoek van het pand bevindt zich een éénlaagse aanbouw onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat loopt. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een iets vooruitstekende natuurstenen plint. De vensterbanken onder de ramen zijn uitgevoerd in natuursteen en lopen als waterlijsten door over de gehele gevel. Direkt onder de gootlijst is een bakstenen fries aangebracht. Op de begane grond zijn zesruits rondboogramen aanwezig, op de verdieping zijn het rechthoekige zesruitsramen. Alle ramen zijn in een omlijsting van geprofileerde baksteen, uitgevoerd in een afwijkende kleur ten opzichte van de gevel, geplaatst. De dakkapellen zijn verspreid in het dakvlak gezet en voorzien van een zadeldakje en spits, gedekt met leien en bekroond door een zinken piron. In de middenrisaliet bevindt zich een dubbele paneeldeur met rondboog bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. Voor de deur is een bakstenen trapje aangebracht. In het interieur verkeert de indeling in grote lijnen nog in de oorspronkelijke staat. Een lange gang doorsnijdt het pand, aan weerszijden zijn vertrekken aanwezig. Elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn sober, het betreft onder andere hoge stucplafonds, de trap met bewerkte houten balusters en paneeldeuren in houten geprofileerde omlijstingen.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van het ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de sobere stijl en de markante detaillering. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de kerk, het voormalige raadhuis en het H. Hartbeeld.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Geen specifieke stijl genoemd